- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Testleri
- Tedavisi
- Önleme
Nedir
Diş Sağlığı ve Diş Apsesi
Diş apsesi, diş kökünde ya da dişeti ile diş arasında ağrılı bir enfeksiyondur. Genellikle şiddetli diş çürümesi sonucu görülür. Diş apsesinin diğer sebepleri, diş kırıldığında veya dişten parça koptuğunda görülen diş travması, dişeti iltihabı ya da dişeti hastalığıdır.
Bu sorunlar, diş minesinde boşluklar açılmasına yol açar. Bu boşluklar, bakterilerin dişin merkezini (pulpa) enfekte etmesine neden olur. Enfeksiyon, aynı zamanda diş kökünden dişi destekleyen kemiklere yayılabilir.
Belirtileri
Belirtiler
Diş apsesinin en yaygın belirtileri; zonklama hissi veren bir acı, bir şey yerken ya da içerken sızlama, ateş, sorunlu bölgede kızarıklık, akut veya bir anda ortaya çıkan şiddetli ve sürekli diş ağrısıdır. Diğer belirtiler arasında şunlar yer alır:
- Ateş
- Çiğneme sırasında ağrı
- Dişlerin sıcağa veya soğuğa karşı hassas olması
- Ağızda acı bir tat
- Ağız kokusu
- Boyun bezlerinde şişme
- Genel rahatsızlık, huzursuzluk veya hastalık hissi
- Dişeti kızarıklığı ve şişmesi
- Üst veya alt çenede şişme
- Dişetinin yan tarafında açık, sızıntı yapan bir yara
Eğer enfeksiyon sonucu diş kökü ölürse, diş ağrısı kesilebilir. Ancak bu, enfeksiyonun iyileştiği anlamına gelmez; enfeksiyon aktif kalarak yayılmaya ve dokulara zarar vermeye devam eder. Dolayısıyla yukarıda listelenen belirtilerin herhangi biriyle karşılaşırsanız, ağrı geçse bile bir diş hekimine başvurmanız önemlidir.
Testleri
Teşhis
Diş hekiminiz dişlerinize bir alet ile sondaj yapacaktır. Eğer diş apseniz varsa, dişiniz sondayla delindiğinde acı hissedersiniz. Diş hekiminiz ayrıca, ısırdığınızda veya ağzınızı sıkıca kapadığınızda acının artıp artmadığını soracaktır. Bunun yanı sıra, hekiminiz, diş etlerinizdeki şişme ve kızarma nedeniyle de apseden şüphelenebilir.
Diş hekiminiz ayrıca, apse çevresindeki kemiğin aşınıp aşınmadığını görmek için röntgen de çekebilir.
Tedavisi
Tedavi
Diş apsesi tedavisinin amacı enfeksiyonu yok etmek, dişi korumak ve şikayetleri önlemektir.
Enfeksiyonu yok etmek için apsenin boşaltılması gerekebilir. Boşaltma, kanal tedavisi adı verilen bir prosedür ile diş kanalı içinden yapılır. Ayrıca enfeksiyon iyileştikten sonra hastalıklı kök dokusunu almak üzere de kanal tedavisi ameliyatı tavsiye edilebilir. Daha sonra sorunlu dişin üzerine kaplama yerleştirilebilir.
Ayrıca, apsenin diş oyuğundan boşaltılmasını sağlamak için diş çekilebilir.
Apseyi boşaltmanın üçüncü bir yolu ise, şişen dişeti dokusunun kesilmesidir.
Enfeksiyonla mücadele etmek üzere antibiyotik verilir. Diş apsesinden kaynaklanan ağrıyı ve rahatsızlığı geçirmek için ılık tuzlu su gargaraları ve ibuprofen gibi reçetesiz ağrı kesiciler kullanılabilir.
Apselerin yangısı ve ağrısı, enjeksiyon yapılırken hastanın daha rahat etmesini sağlayan düşük seviyeli lazer ile daha ağrısız bir şekilde geçirilebilir.
Önleme
Önlem
Ağız temizliği yöntemlerinin düzgün bir şekilde uygulanması, diş apsesi gelişmesi riskini azaltabilir. Ayrıca dişlerinizde travma (örneğin sallanma veya parça kopması) olursa derhal diş hekimine başvurun.
Diş apsesi için ev tedavileri nelerdir?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Ağız Kokusunu Engellemenin 10 Yolu
Diş Çürüklerini Önleyen Çikolata İçin Patent Başvurusu
Karnelere Diş Notu Önerisi
Çocuklarda Ağız Ve Diş Problemleri
5 Yaş Altı Çocuklar İçin Uyarı