Diş apseleri durup dururken oluşmazlar. Diş apselerinin en önemli nedeni, apsenin olduğu bölgeye bir şekilde bakteri ulaşmasıdır. Bakterinin o bölgeye ulaşabilmesi için ise ya ağızda tedavi edilmemiş bir çürük ya da daha önce yaptırılan dolgunun altında ikinci bir çürük olması gerekir.
Örneğin daha önce yaptırılmış olan bir kanal tedavisi sırasında o bölgeye bir bakterinin sızmış olması, bu bölgede bakteriden kaynaklanan bir apse oluşumuna neden olabilir. Ya da bir çarpma, düşme, trafik kazalarında alınan darbeler şeklindeki travmalar da apselere neden olabilir. Çünkü travmaya uğrayan diş bir süre sonra canlılığını kaybedeceği için o bölgeye bakteri sızar. Bu durumda hasta, birden ortaya çıkan ağrı ve şişme şikâyetiyle hekime başvurabilir.
Diş apsesi nasıl oluşur?
Sağlıklı bir dişin içinde, pulpa adı verilen damar ve sinir paketi olur. Bu paket dişe canlılığını verir ve soğuğun, sıcağın hissedilmesini sağlar. Dişte herhangi bir çürük olduğunda ya da travma gibi nedenlerle dişe canlılığını veren bu bölgeye bakteri yerleşirse, bu bakteriler orada üremeye ve çoğalmaya başlar.
Bakteriler üreyip çoğalmanın bir yan etkisi olarak cerahat oluşturur. Bu sırada hastalar herhangi bir sorun hissetmeyebilirler. Hatta dişleri çürük olduğu halde ağrı hissetmediklerini düşünebilirler. Ancak bu durum, ilgili bölgedeki olayın sürmediği anlamına gelmez. Apseleşme dişin içinde olduğu zaman cerahat dişin içine sığmamaya başlar ve kökün ucundan dışarıya çıkar. Burada kemikle karşılaşır ve onlara zarar vermeye, çevredeki yumuşak dokulara dağılmaya başlar. Bu aşamada hasta da ciddi ağrılar ve rahatsızlıklar duymaya başlayacaktır.
İLGİLİ MAKALE
Diş apsesi ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Hareketli Protez Nasıl Bir Uygulamadır?
Çabuk Çürüyen Dişlere Nasıl Bakılmalı?
Diş Teli Dişi Çürütür Mü?
Ağız Kuruluğunun Nedenleri Nelerdir?
Protezin Sebepleri Nelerdir?