Ağız ortamında birçok mikroorganizma bulunur. Çürüğün oluşmasına bu mikroorganizmaların salgıladığı bazı asitler neden olur. Şekerli ve lifli gıdalar, asitli içecekler fazla tüketiliyorsa, bu da çürüklere yol açar.
Dişin ilk katmanı ve ağız ortamında görünen kısmı minedir. Başlangıç aşamasındaki küçük çürükler mine çürükleridir. Mine çürüklerinin tedavisi son derece kolaydır. Hastaların çok korktukları aletle, anesteziye bile gerek kalmadan hızlı bir şekilde yapılabilir.
Fakat çürüğün başlangıç aşamasında fark edilmemesi durumunda, çürük ilerleyerek dentine iner. Daha sonra pulpa denilen, dişin kalbi denilen ve içinde sinirlerin, temiz ve kirli kan damarlarının bulunduğu pulpa odasına ulaşır.
Ağrı diş sinirlerinin uyarılmasından kaynaklanır
Çürüğün pulpa odasına kadar ilerlediği koşullarda hasta ağrı duymaya başlar. Hassasiyet duyar. Yani soğuk, sıcak ve tatlı yenildiği zaman ağrı oluşur. Bu durum, sinirlerin uyarılmasından kaynaklanır.
Gizli çürük denilen ve hasta tarafından anlaşılamayan, sadece doktorun anlayabildiği bir çürük çeşidi vardır. Bu çürük türünde hastanın ağzında çürük çukuru, yani çürük kavitesi görünmediği için, kişi dişinin çürük olduğunu fark etmez. Ancak ısı farklılıklarında ve tatlı gıdalar tükettiği zaman hassasiyet duyar ve doktora bu nedenle başvurur.
Çürük bu aşamaya geldikten sonra, tedavi şekli de kanal tedavisine kadar gidebilir. Kanal tedavisi, sinirlerin dişten alınarak bu duyarlılığın ortadan kaldırılmasıdır. Kanal temizlendikten sonra, doldurulur ve hasta bir daha ağrı duymaz. Eğer kanal tedavisi doğru yapılırsa, diş ağızda uzun bir süre kalmaya devam eder.
Ön diş darbe gördü rengi gitti kararma falan röntgen de çürük değil çıktı kan girmiş içine ne yapılabilir... devamı
Ortodonti Tedavisinin Belli Bir Yaşı Var Mıdır?
Aft Oluşumunda Stresin Rolü Nedir?
Çene Cerrahisinin Tedavi Alanları Nelerdir?
Çene Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda Kullanılan Diş Telleri Nasıl Olur?