Diş çürüklerinde, tedaviye başlanmadan önce röntgen alınması gerekir. Çünkü çürüğün seviyesinin görülmesi gerekir. Doğal olarak çürüğü oluşturan mikroorganizmaları görmek mümkün değildir.

Fakat diş çürüğü, zaten oradaki mikroorganizmalar tarafından yapılan bir harabiyettir. Dolayısıyla harap olan diş dokusunun dişten uzaklaştırılması gerekir. Bunun el aletleriyle yapılması da mümkündür. Ama genel olarak mekanik aletlerle yapılır ve böylesi daha uygundur.

Eğer çürük daha başlangıç aşamasındaysa, flor uygulamasıyla da tedavi edilebilir. Çürüğü ya da dokuyu eski haline getirmek hiçbir zaman mümkün değildir. Ama en azından başlangıç aşamasında çürüğün ilerlemesi durdurulabilir.

Kanal tedavisini gerektiren durumlar

Keza çok erken teşhis edilmiş çürüklerde ozon tedavisi yapılabilir. Fakat bunlar çok sık kullanılan, rutin tedavi şekilleri değildir.

Çürüğün çok ileri aşamaya geldiği, yani pulpaya ulaştığı koşullarda mutlaka pulpa odasının temizlenmesi ve kanal tedavisi yapılması gerekir. Diş kanalları, dişin köklerinde uzanan bir kanaldır ve bunun içinde sinirler ve kan damarları bulunur. Kanal tedavisi ile bunlar dişten uzaklaştırılır, kanallar tümüyle temizlenir ve içi belli maddelerle doldurulur. Böylece dişin işlevine devam etmesi sağlanmış olur.

İyi ve doğru yapılmış bir kanal tedavisi, dişin ömrünü oldukça uzatabilir. Kişi sağlıklı bir şekilde bu dişi kullanabilir. Ama kanal tedavisinin yanlış ya da eksik yapılması halinde, o dişin kaybedilmesi kaçınılmazdır.

Dt. Bedri ÖZARSLAN

Ön diş darbe gördü rengi gitti kararma falan röntgen de çürük değil çıktı kan girmiş içine ne yapılabilir... devamı