Nedir
Diskektomi
Diskektomi, omuriliğinizdeki fıtıklaşan veya zarar görmüş bir diskin alınması için yapılan ameliyattır. Diskektominin amacı, omurilik sinirine yerleşen fıtıklaşmış bir diskin yarattığı basınç sonucu ortaya çıkan belirtileri geçirmektir.
Diskektomi, fıtıklaşmış bir diski olan herkes için gerekli değildir. Fıtığı bulunan kişilerin yaklaşık yüzde 10’unun ameliyata ihtiyacı olur. Diskektomi genellikle ilaç ve fizik tedavi gibi daha eski tür tedavilerin fıtıklı diskin yarattığı belirtileri geçirmekte başarısız olduğu durumlarda kullanılır.
Durumunuza bağlı olarak, cerrahınız mikrodiskektomi adı verilen bir diskektomi yöntemini de uygulayabilir. Mikrodiskektomi, standart diskektomiye göre daha ufak kesiklerle yapılır. Bu, hastanede daha kısa süre kalmak, daha az acı duymak ve daha küçük ameliyat yaralarına sahip olmak gibi avantajlar sağlar.
??
Niçin Yapılır
Neden Yapılır
Diskektomi, omurilik siniri üzerine yerleşmiş fıtıklaşan diskin (aynı zamanda kayan, kopan veya çıkan disk veya disk sarkması da denir) basıncını azaltmak için yapılır.
Eğer şu koşullar varsa doktorunuz diskektomi önerebilir:
- İlaç veya fizik tedavi gibi geleneksel tedavilerle altı haftanın sonunda belirtileriniz hala geçmediyse
- Omurilik kanalınızda, sinire basınç yapan parçalanmış bir disk duruyorsa
- Ayakta dururken veya yürürken sorun yaşıyorsanız
- Ağrı kalçanıza veya bacaklarınıza doğru yayılıyorsa
?
Riskler
Riskleri
Diskektomi genellikle güvenli bir işlemdir. Ama herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, diskektomi de komplikasyon riski taşır.
Potansiyel komplikasyonlar arasında şunlar yer alır:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Omurilik sıvısının sızması
- Omurilik etrafındaki veya içindeki damar ve sinirlerin zarar görmesi
- Omuriliği çevreleyen koruyucu tabakanın (dura mater) zarar görmesi
?
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Ameliyattan önce belli bir süre yeme ve içmeden kaçınmanız gerekebilir. Doktorunuz size özel talimatlar verecektir.
?
Neler Yaşayacaksınız
Neler Bekleyebilirsiniz?
Diskektomi esnasında
Cerrahlar, diskektomiyi genellikle genel anestezi kullanarak yaparlar, bu nedenle işlem sırasında bilinciniz yerinde olmaz. Anestezi uzmanı veya anestezist, anestezik ilacı size bir maskeden gaz olarak solutabileceği gibi, sıvı olarak damarınıza da enjekte edebilir.
Cerrah ekibi işlem süresince, kolunuza takılan bir kan basıncı manşeti ve göğsünüze takılan kalp monitörü kablolarıyla kalp atışınızı, kan basıncınızı ve kandaki oksijen miktarını gözlemler. Bilincinizi kaybettikten sonra:
- Cerrah, fıtıklaşmış diskin üzerine bir yarık açar ve sırt kaslarını olabildiğince omurilikten ayırır. Fıtıklaşmış diske ulaşmak için az miktarda kemik ve bağdokusu da (laminektomi) alınabilir.
- Diskin fıtıklaşmış kısmını ve gevşeyen parçaları almak için küçük araçlar kullanılır. İdeal olanı, diskin siniri sıkıştıran kısmını, basıncı azaltarak ama diskin çoğunu bırakarak almaktır.
- Bazı durumlarda, eğer baskı yapıyorsa, omuriliğin faset eklem adı verilen küçük bir bölümünün de alınması gerekebilir (kısmi fasetektomi).
- Cerrah zımba ve dikişler kullanarak yarığı kapatır.
Mikrodiskektomi, cerrahın, fıtıklaşmış diskin üzerinde bulunan deri, kas ve kemik üzerine daha küçük bir yarık açmasına olanak veren bir cerrah mikroskobu veya büyütücü lensler kullanması dışında, standart diskektomiyle benzerlik gösterir.
Diskektomi sonrası
Ameliyattan sonra, sağlık ekibinin ameliyat ve anesteziden kaynaklanan komplikasyonları gözlemleyeceği ayılma odasına götürülürsünüz. Doktorunuz yarık bölgesindeki ağrıyı dindirmek için ilaçlar yazabilir. Diskektomi, fıtıklaşmış diskin belirtilerinin hemen geçmesini sağlamaz, ama siz iyileştikçe düzelmeler de daha gözle görülür hale gelecektir.
Ameliyatın olduğu gün eve gidebileceğiniz gibi, bazı durumlarda bir ila üç gün hastanede kalmanız gerekebilir.
Diskektomiden sonraki üç hafta kaldırma, eğilme ve bükülme gibi hareketleri içeren aktiviteleri sınırlamanız gerekebilir.
Mesleğinizin kaldırma, yürüme ve oturma eylemlerini ne kadar içerdiğine bağlı olarak iki ila altı hafta içerisinde işinize dönmeniz muhtemeldir.
?
Sonuçlar
Sonuçlar
Diskektomi, sinir sıkışması bulguları taşıyan insanların yüzde 80 ila 90’ında fıtıklaşmış diskin belirtilerini azalır. Mikrodiskektominin başarı oranı da standart diskektomininkilere hemen hemen eşittir.
Bütün bunlara karşın, diskektomi bir tedavi değildir. Çünkü diskin fıtıklaşmasına neden olan süreci en baştan durduramaz. Omuriliğinizin yeniden yaralanmasını önlemek için, doktorunuz aşırı ve tekrarlayan şekilde eğilme, kıvrılma veya kaldırma gibi eylemleri içeren bazı aktivitelere sınırlandırma getirecektir.
?
Egzersiz Ve Kronik Bel Ağrısı
Ozon İle Bel Fıtığı Tedavisi
Bel Fıtığında Etkili Bitkiler
Bel Fıtığında En İyi Egzersizler
Sağlam Kemikler İçin Güneş Banyosunu İhmal Etmeyin