Düşmelerin Önlenmesi
Düşmelerin Önlenmesi
Her yıl binlerce yaşlı düşerek kendini yaralıyor. Düşme 65 yaş ve üstündekilerin başlıca yaralanma ve sakatlanma nedenlerinden biri. İnme geçirmiş veya multipl skleroz veya osteoporoz hastası olanlar da risk altında. Aşağıdaki tavsiyeler düşmeleri önlemenize yardımcı olabilir.
Dikkat Edin
Kendinize dikkat edin
- Yalnız yaşıyorsanız, yardım getirebilecek bir alarm cihazı takmayı düşünün. Yanınızda bir telsiz telefon veya cep telefonu da taşıyabilirsiniz. Böylece ihtiyacınız olduğu anda yardım çağırabilirsiniz.
- Gözlerinizi ve kulaklarınızı her yıl ya da bir değişiklik fark ettiğinizde kontrol ettirin. Görme ve işitme sorununuz varsa, dengenizi kaybetmenize neden olacak nesnelerden sakınamayabilirsiniz.
- Çok zayıfsanız ya da baş dönmesi varsa, yataktan kalkmanıza, yürümenize ve banyo yapmanıza yardım edecek birini bulun.
- Ayağınızda nasırlarınız varsa doktorunuzu arayın. Bu nasırlar yüzünden ayağınıza oturmayan ayakkabılar giyerseniz, dengenizi kaybedebilirsiniz.
- Baş dönmesi ve dengenizi kaybınız varsa doktorunuzu arayın. Bir iç kulak sorununuz olabilir.
Koruma Yolları
Dengenizi koruma yollarını öğrenin
- Güç, kas tonusu ve denge duygusunu geliştirmek için sık sık egzersiz yapın. Yürüyüş, başlamak için harika bir yoldur. İyi yürüyemiyorsanız yüzme iyi bir seçenek olabilir.
- Alçak topuklu, ayağınıza iyi oturan ve destekleyici ayakkabılar giyin. Kaymaz tabanlı ayakkabılar kullanın. Aşınmış topuklar ve ayak tabanlarını onarın ya da değiştirin.
- Yürüteç veya bastonun size uygun olduğundan emin olun. Uçlarına lastik takın.
- Evcil hayvanlarınızı gece belli bir yerde tutun. Evcil hayvanınızı üzerinize atlamaması ya da ayak altında dolaşmaması için eğitin. Hayvanınız için zilli bir tasma almayı düşünün, böylece yakında olduğunu bilirsiniz.
İlaçlar
İlaçlarınız hakkında bilgi edinin
- Aldığınız ilaçların yan etkilerini bilin. Dengenizi etkileyip etkilemeyeceğini doktorunuza sorun. Örneğin, uyku hapları ve bazı anksiyete ilaçları dengenizi etkileyebilir.
- Eğer iki veya daha fazla ilaç alıyorsanız, etkileşimlerini doktorunuzla konuşun. Bazen ilaç kombinasyonları baş dönmesi ya da uyku haline neden olabilir. Bunların herhangi biri düşmeye yol açabilir.
Ev Güvenliği
Evinizi daha güvenli hale getirin
- Yüksek kapı eşikleri gibi takılabileceğiniz şeyleri ortadan kaldırın, kilimleri atın ya da halılardan kurtulun.
- Ortalığı elektrik kabloları ve dağınıklıktan arındırın.
- Kaymaz yer cilası kullanın ve dökülen şeyleri hemen silin.
- Evinizin aydınlatması yeterli olsun. Koridorlar ve banyolarda gece ışıkları kullanın (veya tepe ışığını gece açık tutun).
- Merdivenlere sağlam tırabzanlar koyun. Merdivenin başı ve sonunda bir ışık olduğundan emin olun.
- Kullandığınız şeyleri alt raflarda saklayın, böylece yükseğe tırmanmanıza ya da uzanmanıza gerek kalmaz.
- Yatağın yanında bir telefon ve el feneri bulundurun. Çalıştığından emin olmak için el fenerinin pillerini sık sık kontrol edin.
Banyo yaparken güvende olun
- Küvet ve duş kabininin içine tutunma çubukları ve kaymayan paspaslar yerleştirin.
- Bir duş sandalyesi kullanın. Ayrıca, el tipi bir duş başlığı kullanmayı deneyebilirsiniz.
- Bir küvet ya da duş kabinine girerken önce daha zayıf olan bacağınızı atın. Çıkarkensa önce güçlü bacağınızı atın.
Dışarıda düşmeleri önleyin
- Kış aylarında kar ve buz olan bir bölgede yaşıyorsanız, bir aile üyesine kaldırımlar ve basamaklara tuz ya da kum döktürün.
Bağırsak İnkontinensi Nedir?
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
yaklaşık bir haftadır kuyryk sokumu ağrısı çekiyorum herhangi bi düşme yada darp olmadı ev hanımıyım sürekli bi oturma hali yok ne yapmam gerekiyor ço... devamı
Düşmeler Veya Yaralanmalar
Fiziksel İstismar