Araştırmacılar, folik asit desteklerinin gırtlaktaki öncü kanser hücrelerinin meydana getirdiği lezyonları küçültmeye yardım edebildiğini, hatta bunlara karşı koruma sağladığını belirtiyorlar.
İtalya’nın Roma kentinde kurulu Sacro Cuore Katolik Üniversitesi araştırmacıları, özellikle sigara içenlerin bu lezyonların oluşumuna aday olduklarını ve önleyici tedbir olarak folik asit almaktan fayda görebileceklerini belirtiyorlar.
Ama kimi araştırmacılar da folik asitin yüksek dozlarının, hastalığın ilerleyen aşamalarında kanser hücrelerini daha saldırgan şekilde geliştirebileceği uyarısında bulunuyorlar. Özellikle de kanser olduğunu henüz bilmeyen kişilerde kanser gelişimini destekleyeceğini belirtiyorlar.
Folik asit B-9 vitamini olarak da bilinir ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Özellikle doğmamış bebekleri doğum kusurlarından korumak için, ABD ve başka kimi ülkelerde una eklenir. Son araştırma, DNA’nın kendini kopyalaması için gerekli olan folik asidin, DNA’da kansere neden olabilecek değişiklikleri önleyebileceğini ileri sürüyor.
Lezyonların yok edilmesi
Araştırma, gırtlaklarında kanser hücresinin öncü lezyonları olan kişiler üzerinde yapıldı. Bu lezyonlar yoğun sigara içicilerin yüzde 5 ila yüzde 10’unda, ses kutusu olarak da bilinen gırtlakta gelişir ve tedavi edilmezlerse kansere dönüşebilir.
Hastalar 6 ay boyunca günde 3 kez 5 miligramlık dozlar halinde folik asit aldılar. Ayrıca çalışma devam ettiği sürece sigarayı bırakmayı da kabul ettiler. Katılımcılardan 43 kişi tedavi oldu, 31 kişinin lezyonlarının büyüklüğünde yüzde 50 ya da daha fazla küçülme görüldü, 12 kişininse orijinal lezyonlarında hiçbir değişiklik görülmedi.
Araştırmacılar, lezyonların ameliyatla alınmasının ve üçlü ilaç karışımını içeren geleneksel tedavinin, folik asit kullanmaktan daha etkili olduğunu kabul ediyorlar ama folik asidin ilaçlardan daha az yan etkisi olacağını belirtiyorlar.
“Biz tedaviden değil önlemden bahsediyoruz” vurgusunu yapan araştırmacılar, folik asidin koruyucu etkisinin sigara içenlerde daha fazla olacağını da sözlerine ekliyorlar.
Kendiliğinden Küçülme
Beslenme uzmanları, çalışmanın küçük olduğu ve katılımcıların kısa bir süreliğine takip edildiklerine dikkat çekiyorlar. Bu nedenle bağlantının kesinleşmesi için başka araştırmaların gerekli olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, çalışmanın katılımcılarının sigarayı bırakmayı kabul etmeleri, lezyonlarının gerilemesine etkide bulunmuş olabilir.
Amerikan Doğu Carolina Brody Tıp Okulu araştırmacıları “Folik asidin kanseri önlediğini destekleyecek yeterli kanıt yok,” diyorlar. Diğer uzmanlar da, folik asidin faydalarının belirsiz kaldığını, çünkü gırtlaktaki lezyonların kendiliğinden geçme oranına ilişkin çok az güvenilir bilgi olduğunu belirtiyorlar.
Aşırı besin alımı da kanser hücrelerini daha saldırgan yapabiliyor. Uzmanlar, çalışma sırasında kullanılan 5 miligramlık folik asit dozunun aşırı yüksek olduğunu, bunun da, kanser olduğunun farkında olmayan kişilerde potansiyel olarak kanserin gelişmesini körükleyebileceğini sözlerine ekliyorlar.
Araştırma ekibi, daha kapsamlı bir çalışmayla, folik asidin gırtlaktaki lezyonlar üzerindeki etkilerine ilişkin daha fazla kanıt toplamayı planlıyor.
Ergenlikte Folik Asit
Doç. Dr. Kürşat YELKEN
erhabalar hocam. Benim babama gırtlak kanseri teşhisi koyuldu ve gırtlağın hepsini alacaz dediler. Biz aldırmak istemiyoruz radyoterapi deneyelim diyo... devamı
Kanser Hastalarında Hayatta Kalma Oranları 2 Kat Arttı
Gırtlak Kanserinde Evde Tedavi-Beslenme
Manda Yoğurdu, Kanser Riskini Azaltıyor
Kanserlerin Yüzde Kırktan Fazlası Yaşam Tarzıyla İlgili
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?