Gebeliğin İlk Trimesteri
Gebeliğin İlk Trimesteri
Gebeliğinize ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın, vücudunuzda gerçekleşebilecek bütün değişimleri tam olarak tahmin edemeyebilirsiniz. İlk trimestre (son menstrual döneminizden sonraki ilk üç ay) sırasında bu değişimler bebeğinizin gelişimine ve vücudunuzun bebeği beslemesine yardımcı olur.
Ne bekleyeceğinizi bilmek önünüzdeki aylar için hazır olmanıza ve sadece rahatsızlık verenlerle gebeliğinizle ilgili gerçek bir sorunun işareti olabilecek belirtileri birbirinden ayırt etmeyi öğrenmenize yardım edebilir.
Vücudunuzdaki Değişimler
Ne Bekleyebilirsiniz: Vücudunuzdaki Değişimler
Gebelik her kadın için farklıdır. Bazı kadınlar bu ilk üç ayda sağlıkla ve yaşama gücüyle parıldarken bazıları tam anlamıyla perişan hisseder. Yaşayabileceğiniz bazı değişiklikler, ne anlama geldikleri, rahatsız edici belirtileri hafifletmek için yapabilecekleriniz ve doktoru aramanız için gerekçe olabilecek belirtiler sizin için aşağıda.
Kanama. Gebe kadınların %25’i gebeliklerin ilk trimesterinde biraz kanama yaşar. Gebeliğin ilk zamanlarında, hafif lekelenme döllenen embriyonun rahme tutunduğunun işareti olabilir. Fakat önemli miktarda kanamanız, kramplarınız ya da karnınızda keskin bir ağrı varsa doktorunuzu arayın. Bunlar bir düşüğün ya da ektopik (dış) gebeliğin (embriyonun rahim dışında bir yere tutunması) belirtisi olabilir.
Meme hassasiyeti. Meme ağrısı, gebeliğin en erken belirtilerinden biridir. Meme kanallarınız, bebeğinizi beslemek için hazırlayan hormonal değişimlerle tetiklenir ve bu, muhtemelen ilk trimester boyunca sürer. Sutyen numaranızı bir beden (ya da daha fazla) yükseltmek ve destek sutyeni takmak sizi daha rahat hissettirebilir; bebeğiniz emzirmeyi bitirdiğinizde dantelli sütyenlerinize geri dönebilirsiniz.
Kabızlık. Gebelik sırasında, bağırsaklarınızda gıdayı normal olarak ilerleten kas kasılmaları, yüksek progesteron hormonları nedeniyle yavaşlar. Buna doğum öncesi vitaminlerden aldığınız fazladan demiri de eklediğinizde sonuç, rahatsızlık verici kabızlık ve gebeliğiniz boyunca şişkinlik hissetmenize neden olan gazdır. Gıdanın bağırsaklarınızda daha kolay ilerlemesini sağlamak için lif alımınızı artırın ve bol su için. Fiziksel aktivite de yardımcı olabilir.
Eğer kabızlığınız gerçekten sizi rahatsız ediyorsa, gebelikte kullanımı güvenli olan hafif bir müshil veya dışkı yumuşatıcı konusunda doktorunuzla konuşun.
Akıntı. Gebeliğin erken döneminde sulu, sütsü bir akıntı (lökore) fark etmek normaldir. Eğer bundan rahatsız oluyorsanız bir günlük ped kullanabilirsiniz ama tampon kullanmayın çünkü bu, vajina içine mikropların girmesine neden olabilir. Eğer akıntı kötü kokulu, yeşil ya da sarıysa ya da saydam akıntının miktarı çok fazlaysa doktorunuzu arayın.
Yorgunluk. Vücudunuz büyüyen fetüsü desteklemek için sıkı çalışır; bu da sizi normalden daha kolay yorabilir. Gün içinde ihtiyaç duyduğunuzda uyuyun ya da dinlenin. Ayrıca yeterince demir aldığınızdan da emin olun (yetersiz demir, aşırı yorgunluğa neden olabilen anemiye yol açabilir).
Yemek aşermeleri ve tiksinmeleri. Belki eski klişe sözlerde geçtiği gibi üzeri dereotlu turşuyla kaplanmış, içinde nane kırıntıları olan bir kase dondurma aşermeyebilirsiniz ama gebeliğiniz sırasında damak tadınız değişebilir. Araştırmalara göre, gebe kadınların %60’ından fazlasında aşerme ve yarısından fazlasında yemekten tiksinme görülür. Genel anlamda sağlıklı besleniyorsanız, zaman zaman aşerdiklerinize teslim olmanızda sorun yoktur. Fakat siz ve bebeğiniz için tehlike yaratabilecek pika durumu (gıda dışında toprak, çamur ve çamaşır kolası gibi şeylere aşermek) istisnadır. Eğer bu türde aşermeler yaşıyorsanız, derhal durumu doktorunuza bildirin.
Sık idrara çıkma. Bebeğiniz hala oldukça küçüktür ama rahminiz büyür ve mesanenize baskı yapar. Bunun sonucunda sürekli tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Sıvı alımını kesmeyin (vücudunuzun sıvıya ihtiyacı vardır) ama özellikle de yatmadan önce kafeini (mesaneyi tetikler) azaltın. Doğa çağırdığında onu olabildiğince çabuk yanıtlayın. Kendinizi tutmayın.
Mide yanması. Gebelik sırasında vücudunuz (normalde mide asidini ve gıdaları midenizde tutan alt yemek borusundaki kas halkası da dahil) düz kasları gevşeten progesteron hormonunu daha fazla üretir. Bu kasın gevşemesi, mide yanması olarak da bilinen asit reflüsüye neden olur. Yanmayı önlemek için gün içinde daha sık ve küçük öğünler yiyin; yemekten hemen sonra uzanmayın; yağlı, baharatlı ve asitli gıdalardan (turunçgiller gibi) kaçının. Uyurken yastıklarınızı yükseltmeyi de deneyebilirsiniz.
Duygudurum değişiklikleri. Artan yorgunluk ve değişen hormonlar sizi ardı ardına coşturan ve perişan hissettiren, huysuzlaştıran ve korkutan bir lunapark trenine bindirebilir. Ağlamak normaldir ama boğulmuş hissediyorsanız sizi dinleyecek anlayışlı birini bulmaya çalışın; bu, eşiniz olmazsa bile bir arkadaşınızın ya da aile bireyiniz olabilir.
Sabah bulantısı. Bulantı gebeliğin en yaygın belirtilerinden biridir; gebe kadınların %85’ini etkiler. Vücuttaki hormon değişimlerinin sonucudur ve ilk trimester boyunca sürebilir. Bazı gebe kadınlarda hafif bulantı olurken bazıları güne kusmadan başlayamaz. Bulantı genelde sabahları kötüleşir (bu nedenle “sabah bulantısı” denir). Bulantınızı yatıştırmak için küçük, yumuşak veya yüksek proteinli besinler yiyin (krakerler, et ya da peynir) ve su, berrak meyve suları (elma suyu) ya da zencefilli gazoz yudumlayın. Midenizi bulandıran yiyeceklerden kaçının. Bulantının kendisi herhangi bir sorun teşkil etmez ancak inatçı veya şiddetliyse bu, bebeğin aldığı besin miktarını etkileyebilir, bu nedenle kusmanızı durduramıyorsanız veya yiyecekleri yutamıyorsanız doktorunuzu arayın.
Kilo alma. Gebelik, kadının hayatında kilo alımının iyi görüldüğü nadir zamanlardandır ama aşırıya kaçmayın. İlk trimester boyunca alacağınız kilo 1,5 ile 3 kilo arasında olmalıdır (eğer gebeliğinizin başlangıcında çok zayıf ya da kiloluysanız doktorunuz alacağınız kiloyu artırmayı ve azaltmayı önerebilir). Her ne kadar bir kişi taşıyor olsanız da, “iki kişilik yeme” sözüne göre hareket etmeyin. İlk trimesterde günlük sadece fazladan 150 kaloriye ihtiyacınız olur. Kalorileri, beslenmenize meyve ve sebzeler, süt, tam tahıllı ekmek ve yağsız et ekleyerek sağlıklı yoldan alın.
Tehlike Belirtileri
Tehlike Belirtileri
Bu belirtilerden biri gebeliğinizde bir şeylerin yanlış gittiğinin işareti olabilir. Bunları konuşmak için doğum öncesi randevunuzu beklemeyin. Aşağıdakilerden birini yaşarsanız derhal doktorunuzu arayın:
- Şiddetli karın ağrısı
- Önemli miktarda kanama
- Şiddetli baş dönmesi
- Hızlı kilo alımı (ayda 3 kilodan fazla) ya da çok az kilo almak (birinci trimesterin sonundan itibaren ayda 1 kilodan az)
Hamileliğin her döneminde aşerme olur mu?
Op. Dr. Aytun AKTAN
İYİ GÜNLER HOCAM 26 Nisanda adet oldum 28 Nisan perşembe günü 1 aylık iğne vuruldum gebelik önleyici mesigyna.. Daha sonra 16 mayıs da erken adet oldu... devamı
Ebeler Derneğinden Kürtaj Açıklaması
Birinci Trimester Tarama
Hamilelikte Uygulanan Kemoterapi Bebeğe Zarar Vermiyor
Döllenme Ve Hamilelik Hakkında Yanlış İnanışlar
Gebe Okuluyla Normal Doğumu Teşvik Edecekler