- İçindekiler
- Gebelik Sırasında Kanama
- İlk Trimesterde Kanama
- İkinci ve Üçüncü Trimesterde Kanama
- Gebelik Sırasında Anormal Kanama
Gebelik Sırasında Kanama
Gebelik sırasında kanama, özellikle de ilk trimesterde (üç aylık dönem) yaygındır ve genellikle tehlike arz etmez. Fakat kanama bazen daha ciddi bir sorunun işareti olabilir, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığından emin olunması için olası nedenleri bilmek ve doktora görünmek önemlidir.
İlk Trimesterde Kanama
İlk Trimesterde Kanama
Kadınların %20’si gebeliğin ilk 12 haftasında biraz kanama yaşar. İlk trimestredeki kanamanın olası nedenleri şunlardır:
- İmplantasyon (yerleşme) kanaması. Gebe kaldıktan sonra 6 ila 12 günde, döllenen yumurta rahim zarına tutunurken normal lekelenme kanaması yaşayabilirsiniz. Bazı kadınlar bu kanamayı hafif bir adet dönemi diye yorumladıklarından gebe olduklarını fark etmezler. Genellikle kanama çok hafif olur ve bir iki saat ila birkaç gün sürer.
- Düşük. Gebeliğin ilk 12 haftasında çok yaygın olduğundan, ilk trimester kanamalarına eşlik eden en büyük sorunlardan biri olma eğilimindedir. Gebelikte kanama yaşayan kadınların yarısı sonunda düşük yapar; fakat kanamanız olması her zaman, özellikle de başka belirtiniz yoksa bebeğinizi kaybedeceğiniz anlamına gelmez.
Düşüğün diğer belirtileri alt karında güçlü kramplar ve vajinadan doku parçası gelmesidir.
- Ektopik gebelik. Ektopik (dış) gebelikte döllenen embriyo rahmin dışına, genellikle de fallop tüpün içine tutunur. Eğer embriyo büyümeye devam ederse anne için hayati tehlike arz eden fallop tüpün patlamasına neden olabilir. Her ne kadar ektopik gebelik potansiyel açıdan tehlikeli olsa da gebeliklerin sadece %2’sinde gerçekleşir.
Ektopik gebeliğin diğer belirtileri alt karında güçlü kramplar veya ağrı ve baş dönmesidir.
- Molar gebelik (gestasyonel trofoblastik hastalık). Rahmin içinde bebek yerine anormal bir dokunun geliştiği bu durum oldukça nadir görülür. Nadir durumlarda da doku kanserlidir ve vücudun diğer kısımlarına yayılabilir.
Molar gebeliğin diğer belirtileri şiddetli bulantı, kusma ve rahimde hızlı genişlemedir.
Erken gebelikte kanamanın diğer nedenleri şunlardır:
- Servikal değişimler. Gebelik sırasında rahim ağzına fazla kan akar. Rahim ağzıyla temasa neden olan cinsel ilişki ya da Pap testi kanamayı tetikleyebilir. Bu kanama türü soruna neden olmaz.
- Enfeksiyon. Rahim ağzı ya da vajina enfeksiyonu veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar (klamidya, belsoğukluğu veya herpes) ilk trimesterde kanamaya neden olabilir.
İkinci ve Üçüncü Trimesterde Kanama
İkinci ve Üçüncü Trimesterde Kanama
Geç gebelik sırasında anormal kanama daha ciddi olabilir çünkü bu anne ve bebekle ilgili bir sorunun sinyali olabilir. Eğer ikinci ya da üçüncü trimestrede herhangi bir kanamanız olursa doktorunuzu mümkün olduğunca erken arayın.
Geç gebelikte olası kanama nedenleri şunlardır:
- Plasenta previa. Bu durum, plasenta rahmin aşağısında toplandığında ve doğum kanalının ağzını kısmen ya da tamamen kapladığında gerçekleşir. Her ne kadar plasenta previa çok nadir olarak her 200 kadından sadece birinde meydana gelse de acil bir durumdur ve derhal tıbbi bakım gerektirir.
Plasenta previa sebebiyle kanama genellikle ağrısız olur.
- Plasental abrupsiyon. Gebeliklerin yaklaşık %1’inde plasenta doğumdan önce ya da doğum sırasında rahim duvarından ayrılır ve plasentayla rahim arasında kan birikir. Plasental abrupsiyon hem anne hem de bebek için çok tehlikeli olabilir.
Diğer plasental abrupsiyon belirtileri karın ağrısı, vajinadan pıhtı gelmesi, rahim hassasiyeti ve bel ağrısıdır.
- Rahim yırtılması. Nadir durumlarda, bir önceki sezaryen izi gebelik sırasında yırtılabilir. Rahim yırtılması hayati tehlike arz edebilir ve acil sezaryen gerektirir.
Rahim yırtılmasının diğer belirtileri karında ağrı ve hassasiyettir.
- Vasa previa. Bu nadir durumda, gelişmekte olan bebeğin göbek bağındaki ya da plasentadaki kan damarları doğum kanalı açıklığında çaprazlanır. Vasa previa bebek için çok tehlikeli olabilir çünkü kan damarları yırtılarak bebekte şiddetli kanamaya ve oksijen kaybına neden olabilir.
Diğer vasa previa belirtileri arasında ceninde anormal kalp hızı ve aşırı kanama yer alır.
- Prematüre (erken) doğum. Geç gebelikte vajinal kanama sadece vücudunuzun doğuma hazırlandığının işareti olabilir. Doğum başlamadan birkaç gün ya da birkaç hafta önce, rahim ağzını kaplayan mukus dolgu vajinadan geçer ve genellikle içinde az miktarda kan da olur. Eğer kanama ve doğum belirtileri gebeliğin 37. haftasından önce başlarsa, derhal doktorunuza ulaşın çünkü erken doğum yapıyor olabilirsiniz.
Diğer erken doğum belirtileri arasında kasılmalar, vajinal akıntı, karında basınç ve bel ağrısı yer alır.
Geç gebelikte kanamanın diğer nedenleri şunlardır:
- Rahim ağzı veya vajinada yaralanma
- Polipler
- Kanser
Gebelik Sırasında Anormal Kanama
Gebelik Sırasında Anormal Kanamanız Olursa Ne Yapmalı
Herhangi bir trimesterde kanama bir sorunun işareti olabileceğinden doktorunuzu arayın. Kanamanızın ne kadar olduğunu izleyebilmek için bir ped kullanın ve kanın türünü kaydedin (örneğin pembe, kahverengi ya da kırmızı; akıcı ya da kan pıhtılarıyla dolu). Vajinanızdan gelen bir doku olursa, test için doktorunuza götürün. Tampon kullanmayın ya da kanamanız varken cinsel ilişkiye girmeyin.
Eğer düşük ya da diğer ciddi sorunların işaretleri olabilecek aşağıdaki belirtilerin herhangi birini yaşarsanız derhal acile gidin ya da 112’yi arayın:
- Alt karında şiddetli ağrı veya yoğun kramplar
- Ağrılı ya da ağrısız şiddetli kanama
- Vajinadan gelen, doku içeren akıntı
- Baş dönmesi veya bayılma hissi
- 38°C’nin üzerinde ateş ve/veya üşüme.
Kaybolan ikiz sendromu neye denir?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Ben dün eczaneden aldığım 3 TL lik gebelik testinden yaptım negatif çıktı ama karnim şiş hergun öğlen ve akşam sıraları modem bulanıyor acaba hamilemi... devamı
Doğum Kontrol Yöntemleri
Gebelik Sırasında Kanama
İkiz Doğumlarda Artış
16 Milyon Genç Kız, Erken Doğum Yapıyor
Döllenme Ve Hamilelik Hakkında Yanlış İnanışlar