Halk arasında sıkça sarılık olarak da adlandırılan hepatit karaciğerin enflamasyonu (iltihaplanması) demektir. Viral enfeksiyonlar, kimyasal maddeler, ilaçların bir kısmı ve alkol nedenler arasında sayılabilir. Sarılık ise göz aklarının ve derinin sarı renk almasıdır, bu durum olduğunda idrar rengi genellikle normalden koyudur.
Karaciğer vücudumuzun sağ alt tarafında göğüs kafesinin altında midenin üstünde bulunur. Vücudun en büyük ve en önemli organlarından biridir. 500’ den fazla yaşamsal fonksiyonu vardır. Vücut için gerekli sayısız besin maddelerinin yapımı, depolanması ,toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında görev alır. ALT, AST, ALP, GGT, bilirubin, albümin, protrombin zamanı karaciğerin iyi çalışıp çalışmadığını gösteren testlerdir. Bu testlerdeki anormallikler karaciğerin hastalığının nedenine yönelik ileri incelemeler yapılması gerektiğini gösterebilir.
Viral hepatitlerde bu testlerde bozukluklar ile kendini belli edebilen hastalıklar arasındadır. Viral hepatitlerin en yaygınları hepatit A, hepatit B, Hepatit C ve Hepatit D’dir. Bunlardan en yaygını hepatit A hariç hepsi kronikleşir, yani yıllarca vücudumuzda yaşar.
GEBELİK ve HEPATİT B
Kronik hepatit B taşıyor ve hamile iseniz bunu bebeğinize bulaştırma olasılığınız %70-90 arasındadır. Hepatit B’nin yaygın olduğu ülkelerde yaşayanlarda da bu virüs çok büyük bir olasılıkta annenizden doğum esnasında size bulaşmıştır. Sizde buna neden olmamak için gebelik öncesi mutlaka test yaptırmalı ve mümkünse aşısı olan bu hastalıktan tamamen kurtulmak için aşılanmalısınız. Siz Hepatit B taşıyor iseniz eşiniz aşılanmalı aşınız tamamlanıncaya kadar da kondom kullanmalısınız.
Peki eğer bu mikrobu öncesinde taşıdığınızı biliyor veya hamilelik esnasında öğrendiyseniz ne yapmalısınız?
Bu durumda yapılabilecek pek bir şey yok esasında. Ancak Kadın Doğum uzmanınızla beraber Enfeksiyon Hastalıkları veya Gastroenteroloji uzmanına danışmalısınız. Eğer gebelik esnasında öğrendiyseniz çok büyük olasılıkla doktorunuz tarafından herhangi bir tedavi verilmeden takip edileceksinizdir. Gebelikten önce haberiniz var ise herhangi bir tedavi almıyorsanız yine takip önerilecektir. Tedavi gerekirse eğer gebelikte kullanılan şu an için tek bir ilaç bulunmaktadır oda Lamivudin dir Gebelik öncesi lamuvudin den başka tedavi alıyorsanız gebe kalmadan önce tedavinizin sonlanması gereklidir.
DOĞUM ESNASINDA BEBEĞE BULAŞIR MI?
Evet bulaşabilir. Doğum sırasında bebeğe bulaşmayı azaltmak içinse Hepatit B aşısının ilk dozu ve Hepatit B immun globülin (tek doz) doğumdan sonra 12 saat içinde yapılmalıdır. Bu süre içinde yapılmaz ise bebeğinizi korumak için ikinci bir şansınız yoktur. Bu şekilde doğru aşılama ile bebeği %95 korursunuz. Normal doğum veya sezaryenle doğum yapmış olmanızın bu durumda bir önemi yoktur. Bu aşılamadan sonra tam koruma sağlamak için bebeğinizin 1.ayda ve 6. ayda hepatit B aşılarını tamamlamanız gereklidir. Eğer bu aşıları yaptırmazsanız ve doğum sırasında bebek enfekte olursa çocukta kronik hepatit B gelişme olasılığı %90’dır.
HEPATİT B OLAN HASTA EMZİREBİLİR Mİ?
Evet emzirebilir. Ancak doğum sonrası bebeğinizin aşılandığından emin olmalısınız. Emzirme işlemi ile hepatit B bulaşması arasında ilişki bulunmamıştır. Ancak meme başında çatlama ve kanama olmasını önlemek için bakım yapmanız gereklidir. Çatlama ve kanama var ise yara iyileşene kadar emzirmemeniz daha doğru olur.
GEBELİKTE HEPATİT C
Hepatit C’ nin en sık bulaş yolu kan transfüzyonu ve damar içi ilaç bağımlılığına bağlı yapılan enjeksiyonlardır. Hepatit C taşıyan annelerin bebeklerine bulaştırma oranı % 2.7-8.4’ dür.
Hepatit C’nin cinsel yolla geçişi de diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara göre oldukça azdır. Bu oran %2-3 iken, çok eşlilerde 4-6’lara kadar çıkmaktadır. Tek eşli çiftlerde kondom kullanımının gerekli olmadığı bildirilmekte ise de kondom kullanımı tavsiye edilmektedir.Çok eşli iseniz mutlaka kondom kullanmalısınız.
Gebelikten önce tedavi alıyorsanız en az 4 ay önce, eşiniz tedavi alıyorsa en az 7 ay önce tedavinizin sonlandırılmış olması gereklidir.
Gebelik esnasında kullanılan herhangi bir tedavi şu an için yoktur.
HEPATİT C’ Lİ HASTADA DOĞUM
Doğum için sezeryan önerilebilir. Ancak geçişi azaLtlığı ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Doğan bebeğe 2. ve 6. ayda HCV RNA ve/veya 15. ayda Anti HCV baktırılması gereklidir.
HEPATİT C’ Lİ HASTADA EMZİRME
Anne sütü ile beslemenin sakıncası gösterilmemiştir.
Hamilelikte Karaciğer Sorunları
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı
Kızlık Zarı Yırtılması
Migren Kadınlarda Daha Çok Görülüyor
Vajinal Atrofi
Yüksek Östrojen Düzeyleri
Östrojen Dengesizliği Tedavisi