Gırtlak kanserinde, hasta bir ya da birkaç belirti nedeniyle bir kulak burun boğazına başvurduğu zaman, doktor bundan kuşkulanırsa yapacağı şey, öncelikle ses tellerini ve gırtlağı görüntülemektir.
 
Gırtlak dışarıdan bakılarak görülebilen bir organ olmadığı için burada bir takım aletler kullanılır. Bunlar kabaca endoskobik grup aletler olarak nitelenebilir. Artık günümüzde teknoloji çok gelişmiş olduğu için, gırtlağın ve ses tellerinin görüntülenmesi ve söz konusu hastalığı tespit etmek çok kolaydır.
 
Çünkü kanserin kendine özgü bir görünüşü vardır ve bunu çevre dokulardan ayırt etmek mümkündür.

 SLAYT: KANSER EFSANELERİ

Kesin tanı için parça alınmalı

 
Kesin tanıyı koymak için mutlaka oradan parça alınarak patolojik olarak tespit etmek gerekir. Parça alma işlemi lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir.  Parça alındıktan ve patolojik olarak gırtlak kanseri tanısı konulduktan sonra, gırtlakta kanserin ne kadar yayıldığına ilişkin evrelendirme denilen süreç başlar.
 
Günde bir paketten fazla sigara tüketen herkesin, gırtlak kanseri ya da diğer kanserler için senede bir kez KBB doktorları tarafından muayene edilmeleri gerekir. Hastanın en küçük bir şikayette KBB doktoruna başvurması, erken teşhis açısından faydalı olacaktır.

Doç. Dr. Kürşat YELKEN

erhabalar hocam. Benim babama gırtlak kanseri teşhisi koyuldu ve gırtlağın hepsini alacaz dediler. Biz aldırmak istemiyoruz radyoterapi deneyelim diyo... devamı