Nedir

Gül Hastalığı 

Gül hastalığı kaşıntıya neden olan yaygın bir cilt problemidir. Her yaşta ortaya çıkabiliyor olsa da en yaygın olarak 10 ila 35 yaşları arasında görülmektedir.

Gül hastalığı genellikle zararsızdır. Fakat hamile kadınlarda ciddi sorunlara yol açabilir.

Sebepleri

Sebepler

Gül hastalığının sebebi bilinmiyor. Birçok diğer cilt hastalığından farklı olarak herhangi bir mantar veya bakterinin neden olduğu bir alerjik tepki değildir. Bazı uzmanlar hastalığa bir virüsün sebep olabileceğini düşünmektedir. Fakat gül hastalığı olan herkes de virüse bağlı bir enfeksiyon belirtisi (örneğin ateş) veya herhangi bir virüs işareti (genetik madde) görülmemektedir. 

Belirtileri

Belirtiler

Gül hastalığı deride kızarıklığa sebep olur.

  • Kaşıntı genelirle tek, yuvarlak, oval ve pembe ufak bir lekeyle başlar. Buna haberci leke denir. Bu lekelerin boyutu 2 ila 10 cm arasında değişmektedir. Daha büyük izler daha yaygındır.
  • Günler ile haftalar arasında somon renkli, 1 ila 2 cm arasındaki lekeler karın, göğüs, sırt, kol ve bacak bölgelerinde görülmeye başlar. Bazen boyna ve nadiren de yüze sıçrarlar.
  • Sırttaki lekeler genellikle dikey ve köşeli olup çam ağacı formundadır.
  • Gül hastalığı olan insanların yüzde 25’inde kaşıntı olmaz. Hastaların yüzde ellisinde ise kaşıntı orta şiddettedir. Geri kalan yüzde 25 hastada kaşıntı şiddetlidir.
  • Kızarıklıklar genellikle 6 ila 8 hafta kadar sürerler, ama aylarca da sürebilir.

Cilt üzerindeki kızarık lekeler başka biçimler de alabilir. Küçük çocuklarda, hamile kadınlarda ve koyu tenli insanlarda yuvarlak şişler olarak ortaya çıkabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklar da kabarcıklar olabilir. Bazı insanlarda haberci leke görülmeyebilir veya birbirine yakın iki kızarıklık görülebilir.

Haberci leke görünmeden önce kendinizi sanki soğuk almış gibi yorgun hissedebilirsiniz. Baş ağrınız, mide bulantınız, boğaz ağrınız ve iştahsızlığınız olabilir.

Gül hastalığının neden olduğu cilt kızarıklıkları tinae, ringworm, ekzema ve sedef hastalığı gibi diğer cilt hastalıklarını andırabilir.

Gül hastalığının sebep olduğu kızarıklıkların benzerlerine antibiyotikler gibi bazı ilaçlar ve frengi gibi hastalıklar da sebep olabilir.

Eğer avuç içinde veya ayak tabanında kızarıklıklar olursa bir doktora görününüz. Bu gül hastalığından daha ciddi bir şeyin işareti olabilir.

Teşhisi

Teşhis

 Doktorunuz kızarıklıklara bakarak sizde gül hastalığını teşhis edecektir. Sadece ilk lekeler görünür olduğu zamanda teşhis zor olabilir, çünkü hastalık bu evresinde genellikle ringworm veya ekzema ile karıştırılmaktadır. Lekeler ortaya çıktıktan sonra genellikle teşhis daha kolaydır.

Teşhis net değilse, doktorunuz kızarıklığın mantara bağlı bir enfeksiyon kaynaklı olup olmadığını anlamak için bir potasyum hidroksit testi uygulayabilir. Enfeksiyon olmuş deriden bir örnek alınarak mikroskop altında incelenebilir (biyopsi). Eğer cinsel olarak aktif bir insanda teşhis net değilse, bir frengi testi yapılabilir.

Tedavisi

Tedavi

Gül hastalığı genellikle tedavi yapılmadan 6 ila 8 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Eğer kızarık bölgeler kaşınıyorsa, kaşıntıyı azaltmak için bir merhem veya bir yağ kremi kullanılabilir. Eğer belirtiler şiddetliyse kortikostreoit gibi bir iltihap kurutucu ilaç kaşınmayı ve kızarıklığı azaltmak için kullanılabilir. Bazı insanlar kızarıklıklar ringworma benzediği için mantar ilacı kullanmaktadır. Gül hastalığı mantar kaynaklı olmadığı için bu ilaçlar işe yaramaz.

Kızarıklıkları güneş ışığına maruz bırakmak onların daha çabuk kaybolmasını sağlayabilir. Fakat cildin güneş ışığına çok uzun süre maruz bırakılması güneş yanığına neden olur ve cilt kanseri riskinizi artırır.

Eğer kızarıklıklar 3 aydan fazla sürerse, doktorunuzla irtibata geçin.

Kaşıntıyı evde azaltmak için:

  • Kaşıntılı bölgeyi serin ve nemli tutun. Buzlu suya batırılmış bez uygulayın. Fakat unutmayın sık sık ıslatıp kurulama tenin kurumasına neden olur. Kuru ten kaşıntıyı çoğaltabilir.
  • Sıcak duş ve banyo yapmayın. Suyu dayanabildiğiniz kadar serin tutun.
  • Kaşıntıyı azaltmak için yulaf unu banyosu yapabilirsiniz.
  • Bir bezin için bir bardak yulaf ezmesi koyabilir ve pişirebilirsiniz, banyoda sabun kullanmadan bunu sabun gibi teninize uygulayın.
  • Küçük kaşıntılı bölgeler için reçetesiz satılan hidrokortizon kremi alın. Yüz ve cinsel organlarda kremi fazla sürmeyin. Doktorunuz tavsiye etmedikçe iki yaşın altında çocuklarda krem kullanmayın. Yine doktorunuz tavsiye etmedikçe 12 yaşından küçük çocukların anal ve cinsel bölgelerinde kremi kullanmayın.
  • Reçetesiz satılan antihistaminler kullanın. Doktorunuza danışmadan çocuğunuza antihistamin vermeyin.
  • Teniniz yaşken kalamin losyonu veya nemlendirici uygulayın.
  • Pamuk veya ipek giysiler giyin. Yün, akrilik kumaşların teninize değmesinden kaçının. 
  • Mümkün olduğunca az sabun kullanın. Kaşıntınız varsa deodorantlı sabunlar kullanmayın.

Dr. Özer AKINCI

kızımın gülünce diş etleri görünüyor.bunun tedavisi var mı hocamç... devamı