Meniere hastalığı iç kulağı etkiler. Olası belirtileri arasında dengeyi korumakta zorlanma, baş ağrısı, kulak çınlaması, mide bulantısı, kusma, terleme yer alır. Meniere hastalığının tedavisinde ilaçlar, yaşam stilinde değişiklikler ve belki ameliyat kullanılır. Bu hastalıktan muzdarip kişiler için sık yapılan tavsiyelerden biri kafeinden uzak durmaktır. Bu uyarıcı belirtileri daha sık ve şiddetli hale getirebilir.

Kafein iç kulak ve beynin yakınındaki kan damarlarının büzülmesine sebep olabilir ve bu büzülme Meniere hastalığının belirtilerini başlatabilir. Bu alanda azalan kan akışı iç kulak sıvısı endolenfin nasıl işleneceğini etkiler. Normalde bu sıvı hızla emilirken kan damarlarının büzüşmesi bunu engeller ve iç kulakta sıvının birikmesine ve belirtilerin başlamasına sebep olur.

Meniere hastası olan kişilerin %30’unda migren baş ağrıları da bulunur. İki hastalık arasındaki bir diğer bağlantı kafeinin ikisinin de belirtilerini başlatabilmesidir. Kafein tüketiminin yanında kafein yoksunluğu de migrene yol açar. Dolayısıyla vücudu kafeine alıştırmamak önemlidir.

Kafein bulunduran yiyecek ve içecekler arasında çeşitli çaylar, kahve ve kakao meyvesi yer alır. Bu sebeple Meniere hastası olan kişiler kahve, çay, gazlı içecek ve sıcak çikolata tüketmemelidir. Bunların kafeinsiz versiyonları bile bir miktar kafein içerebilir. Birçok ilaçta da kafein eklendiği için bulunur. Birçok migren ağrı kesici ilaçlarında kafein yer alır ve ağrıların azalmasını hızlandırırken bir yandan ağrıları tetikleyebilir. Meniere hastalığı ve migreni olan kişiler kullanacakları ağrı kesiciler konusunda doktorlarına danışmalıdır. 

Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA

Merhabalar Motornöron hastalığı içinde bir tedavi mevcut mudur ?... devamı