Nedir
Kas Krampları
Kas krampı, bir ya da daha fazla kasınızın ani ve istem dışı kasılmasıdır. Eğer gece yarısı uykunuzdan uyandıysanız ya da ani adale kasılmasıyla yolunuzda durduysanız, krampın ıstırap verici bir ağrı olduğunu bilirsiniz. Genellikle zararsız olmasına karşın, kas krampları, etkilenen kasın geçici olarak kullanılmasını imkansız hale getirebilir.
Uzun periyotlarla, özellikle de sıcak havalarda egzersiz yapmak ya da fiziksel olarak çalışmak, kas kramplarına yol açabilir. Ayrıca bazı ilaçlar ve belli sağlık sorunları da kramplara neden olabilir.
Kas kramplarını genellikle evde kendi bakım tedbirlerinizle tedavi edebilirsiniz.
Belirtileri
Belirtileri
Kas kramplarının belirtileri şunlardır:
- Çoğunlukla bacaklarda meydana gelen, ani ve keskin kas ağrısı (spazm, kasılma)
- Derinizin altında görülebilen ya da hissedebildiğiniz katı bir kas kümesi
Doktora ne zaman gidilmeli?
Kas krampları genellikle kendi kendine kaybolur ve seyrek olarak tıbbi bakım gerektirir. Bununla birlikte, eğer krampınızda şunlar oluyorsa doktorunuza gidin:
- Ağır rahatsızlığa neden oluyorsa
- Sıklıkla meydana geliyorsa
- Sizin bakımınızla düzelmiyorsa
- Aşırı egzersiz gibi açık bir sebeple bağlantılı değilse
Sebepleri
Sebepleri
Bir kasın fazla kullanılması, susuz kalmak, kas gerilmesi ya da uzun süre aynı pozisyonda kalmak kas kramplarına neden olabilir. Sıcak havada yapılan sporlara sık katılıp yorulan ve susuz kalan atletlerde sıklıkla kramplar meydana gelir. Kas kramplarının diğer bir yaygın türü, uyurken baldır ya da ayak parmaklarında meydana gelen gece kramplarıdır (nocturnal kramplar).
Bununla birlikte bir çok vakada kas kramplarının kesin nedeni bilinmez. Kas kramplarının çoğu zararsız olmasına karşın, bazıları şu gibi altta yatan bazı sağlık sorunlarıyla bağlantılı olabilir.
- Yetersiz kan dolaşımı. Bacaklarınıza kan taşıyan arterlerin daralması (ekstrem damar sertliği), egzersiz yaparken bacaklarınızda ve ayaklarınızda kramp benzeri ağrılar yapabilir. Bu kramplar genellikle, egzersizi bıraktıktan kısa bir süre sonra kaybolur.
- Sinir sıkışması. Omurganızdaki sinir sıkışması (lumbar daralması) da bacaklarınızda kramp benzeri ağrılar yapabilir. Ağrı genellikle uzun süre yürüdükçe artar. Hafifçe eğik pozisyonda yürümek –bir alış veriş sepetini önünüzde ileri itiyormuş gibi –semptomlarınızda düzelme sağlayabilir.
- Mineral azalması. Beslenmenizde çok az potasyumun, kalsiyum ya da magnezyum olması, bacak kramplarına katkıda bulunabilir. Yüksek tansiyon için reçete edilen bazı idrar söktürücü ilaçlar da potasyum kaybına neden olur.
Kas krampları ayrıca, sinir, böbrek, tiroit ya da hormon bozuklukları ile, diyabet; hipoglisemi ve anemi (kansızlık) gibi belli sorunların da bir parçası olabilir.
Muayenesi
Muayenesi
Eğer kendi bakımınızla iyileşmeyen ağır ve sürekli kas krampları yaşıyorsanız , doktorunuzdan randevu alın.
Doktorunuza gittiğinizde, önemli sağlık bilgilerinizin bir listesini götürün. Buna, alerjileriniz ya da sağlık sorunlarınız ile, vitamin ve diyet destekleri de dahil kullandığınız tüm ilaçların adlarını dahil edin.
Doktorunuz muhtemelen, herhangi bir test yaptırmanızın ya da bir uzmana gitmenizin gerekip gerekmediğini belirlemek için birçok soru soracaktır. Randevunuzdan olabildiğince faydalanmak için, önceden aşağıdaki soruların cevaplarını düşünün.
- İlk ne zaman kramp meydana geldi?
- Kramplarınız ne sıklıkta ve ne kadar ciddi
- Kramplarınıza genellikle hafiften aşırıya egzersiz gibi şeyler öncü oluyor mu?
- Dinlenirken hiç kramp girdiği oldu mu?
- Esnetmek kramplarınızı hafifletiyor mu?
- Kas zayıflığı, ağrı ya da bir ayak, el ya da başka bir uzvunuzun uyuşması hissi gibi başka semptomlarınız var mı?
- Yakın kan bağı olan akrabalarınızdan herhangi birisinde kas kramplarına ilişkin sorunlar oldu mu?
- Egzersiz yaptıktan sonra idrarınızda bir değişiklik fark ettiniz mi?
- Herhangi bir keyif verici ya da sportif gücünüzü arttırıcı ilaç kullanıyor musunuz?
Alternatif Tıp
Alternatif Tıp
Vitamin B kompleksi destekler almak, bacak kramplarını azaltmaya yardım edebilir. Ancak, bu faydanın teyit edilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Yeni bir besin desteği almadan önce her zaman doktorunuza danışın. Doktorunuz desteğin faydalarını ve risklerini anlamanıza yardım eder ve kullanmakta olduğunuz ilaçlarla muhtemel etkileşimi konusunda sizi tetikte tutar. Ayrıca sizin için doğru başlangıç dozunu önerir.
Tedavisi
Tedaviler Ve İlaçlar
Genellikle kramplarınızı kendi bakımınızla iyileştirebilirsiniz. Doktorunuz size, kramp girme ihtimalini azaltmaya yardım edecek esnetme-germe egzersizlerini gösterebilir. Vücudunuzda yeterli sıvı olduğundan emin olmak da yararlı olabilir.
Tekrar eden ve sizi uykunuzda rahatsız eden kramplar için, doktorunuz belki kaslarınızı gevşetecek bir ilaç reçete edebilir.
Yaşam Tarzı
Yaşam Tarzı Ve Evde Tedaviler
Eğer kramp girdiyse yapacağınız şu hareketler krampı azaltmaya yardım edebilir:
- Gerin ve masaj yapın. Kramp giren kası gerdirin ve nazik bir şekilde ovarak gevşemesine yardım edin. Baldır krampları için, ağırlığınızı kramp giren bacağınızın üzerine yükleyin ve dizinizi hafifçe bükün. Eğer ayakta duramıyorsanız, bacağınız düz bir pozisyondayken, kramptan etkilenen taraftaki ayağınızın ucunu başınıza doğru çekmeye çalışın. Bu arka baldırdaki krampı (hamstring) iyileştirmeye yardım edecektir. Ön uyluk (quadrisps) krampları içinse; sabit durmak için bir sandalye kullanın ve etkilenen tarafınızdaki ayağınızı kalçalarınıza doğru yukarı çekmeye çalışın.
- Sıcak ya da soğuk uygulayın. Gergin kasları gevşetmek için soğuk yastık kullanın. Eğer ağrınız ya da hassasiyetiniz varsa sonrasında sıcak havlu ya da ısıtma yastığı kullanın veya sıcak banyo yapın.
Önleme
Önleme
Şu adımlar krampları belki önleyebilir:
- Susuz kalmaktan kaçının. Her gün bol miktarda sıvı tüketin. Almanız gereken sıvının kesin miktarı, yediklerinize, cinsiyetinize, aktivite seviyenize, hava sıcaklığına, sağlığınıza ve alıyor olabileceğiniz ilaçlara bağlıdır. Sıvı, kasların esneme ve kasılmalarına yardım eder, kas hücrelerine sıvı sağlar ve daha az tahrip olması için yararlıdır. Aktivite süresince, belli aralıklarla sıvı takviyesi yapın ve aktivite sonrası da, su ya da diğer sıvıları içmeye devam edin.
- Kaslarınızı esnetin. Herhangi bir kasınızı kullanmadan önce ve kullandıktan sonra uzunca bir süre esnetin. Eğer geceleri bacaklarınızda kramp eğilimi varsa, yatmadan önce esnetin. Uyuma öncesi bir kaç dakika sabit bisiklet çevirmek gibi hafif egzersizler, siz uyuyorken girecek krampları önlemeye yardım eder.
Hipokalsemi
Op. Dr. Korkut ARSLAN
17 kasımda regli oldum 24 kasımda bitti 25 inde ters (anal) ilişkiye girdim bakireyim boşalma oldu fakat cinsel organı 1-2 kez değdi hamilelik olur mu... devamı
Hangi Durumlarda Penis Protezi Gerekir?
Fantom Ekstremite Ağrısı
Saç Dökülmesini Önlemek İçin Tavsiyeler
Vücut Pirsingi
Sertleşme Sorunları Kendiliğinden Geçer Mi?