Gözün merceğinin berraklığını kaybetmesi olan kataraktlar birçok sebepten gelişebilir. Birkaç katarakt çeşidi vardır: Nükleer katarakt merceğin ortasında oluşur ve genellikle yaşlanmayla alakalıdır. Posterior subkapsüler kataraktler (PSK) genellikle şeker hastalarında ve belirli ilaçları alan kişilerde görülür. Kortikal kataraktlar merceğin çeperlerinde başlar ve ortaya doğru ilerler. Belirli ilaçlar katarakta sebep olabilirken bazıları katarakt riskini artırır.

Steroid ilaçların katarakt oluşumuyla doğrudan bağlantısı vardır. Steroid ilaçlar PSK riskini artırır. Özellikle de gözdeki enflamasyonu azaltmak için göz damlası şeklinde kullanılıyorlarsa. Günde 15 mg’dan fazla alınan ve 1 yıldan uzun süre kullanılan prednizon şeklinde oral steroidler hastaların %75’inde katarakt oluşumuna yol açmıştır.

Aynı kaynağa göre 10.5 haftada verilen 765 steroid damla veya günde 2 damladan biraz fazla miktar incelenen hastaların yarısında katarakt oluşumuna yol açmıştır. Astım için nefesle alınan steroidler de riski artırılabilir. Günde 4 veya daha fazla kez nefesle steroid alanlarda katarakt riski üç kat artmaktadır.

Mellaril, Stelazine ve Thorazine gibi eski antipsikotik ilaçlar katarakt oluşumuyla ilişkilendirilmiştir. Klorprozamin alan 384 hastanın %33’ünde anterior (ön) mercekte birikme görülmüştür. Daha yeni antipsikotik ilaçların katarakt oluşumuyla ilgili aynı riski taşımadığı belirtilmektedir.

Katarakt oluşumuyla ilgili hafif etkisi olan başka ilaçlar da vardır. Bunlar allopurinol, amiodarone, trisiklik antidepresanlar, potasyum koruyucu diüretikler, tiroit hormonu, tomoksifen ve tetrasiklinlerdir. Bazı glokom ilaçları ve sedef hastalığı için beraber kullanılan psoralen ve ışık terapisi de katarakt oluşumuna sebep olabilir. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhaba doktor SINAN GOKER ,kardesim 35 yasinda 6 ay once katarakt ameliyyati oldu ama goz onunde sanki yeniden duman vardir ,bunun sebebini Sizden og... devamı