Nedir?
Kiropraktik, omurgadaki oynamaların (özellikle sinir sisteminde) birçok sağlık sorununa yol açacağı düşüncesi üzerine kurulmuş, tamamen elle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, ilk kez 1800’lü yılların sonlarında Amerika’da uygulanmaya başlamıştır.
Kiropraktik, hastanın omurgasındaki eklem ve kemiklerin fonksiyonlarını yeniden dengelemek üzere burma, itme ve çekme gibi hareketleri içerir. Bazı kiropraktörler, omurgada dengeleme işlemine başlamadan önce, hastanın kaslarını gevşetmek için ısı veya elektrikle uyarım ya da ultrason kullanır.
Kiropraktik tedavisinin en önemli hareket noktası, başta omurgadaki kemikler olmak üzere, eklemlerdeki oynamaları düzelterek vücudun kendi kendini iyileştirmesini sağlamaktır.
Hangi alanlarda uygulanır?
Araştırmalar, kiropraktik tedavinin bel ağrılarında etkili olduğunu, ayrıca boyun ve baş ağrılarının tedavisinde de yarar sağladığını göstermiştir. Yüksek tansiyon veya astım gibi omurgayı ilgilendirmeyen hastalıklara etkisiyse bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Güvenli midir?
Kiropratik tedavinin olası risklerini, tedaviye başlamadan önce kiropraktörünüzle konuşun. Tedavinin yan etkileri arasında, uygulamanın yapıldığı bölgede hassasiyet, baş ağrısı ve halsizlik en sık görülenlerdir. Ancak bu şikayetlerin çoğu bir gün sonra yok olur.
Kiropraktik tedavinin sırt ağrıları için kullanıldığı durumlarda, bel fıtığı veya kauda ekuina sendromu gibi nadir rastlanan ciddi sorunlar çıkabilir. Bu sorunların ardından ağrı, halsizlik ve kalça veya bacaklarda uyuşma hissedilebilir. Ayrıca, bu sendrom hastanın idrar ve dışkıyı kaçırmasına da neden olabilir.
Kiropraktik tedavinin boyun ağrısı için kullanıldığı durumlarda felç veya boyundaki atardamarın yırtılması gibi ender rastlanan, ciddi sorunlar yaşanabilir.
Alternatif tıpla ilgili bir uygulamaya geçmeden veya çağdaş tıbbın uygun gördüğü tedavileri, alternatif tıpla birleştirmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Alternatif tıp için çağdaş tıp tedavilerinden tamamen vazgeçmeniz güvenli bir yol olmayabilir.
Erkekler İçin Kegel Egzersizleri
Penis Protezi Ne İşe Yarar?
Penis Protezi Tipleri Nelerdir?
Konsantrasyon Düşmanları
Penis Protezi Ameliyatının Başarısı Garanti Midir?