Koku hissinin kısmen ya da tamamen kaybolması farklı nedenler sonucunda ortaya çıkabilen bir durumdur. Eğer soğuk algınlığı ya da alerji gibi bir unsur burnun iç tabakasını tahriş ederse kişinin koku alma yeteneği azalabilir. Bazen burnun içinde, kokuların üst kısma erişmesini engelleyen fiziksel bir engel varsa, örneğin bir tümör ya da polip oluşmuşsa ya da bir kemiğin şekil bozukluğu engel yaratıyorsa bu da koku alınmasını önleyebilir. Burnun içindeki reseptörler nöronlar aracılığıyla koku sinyallerini beyne iletmektedir. Bu iletim sürecindeki herhangi bir hasar yine koku alınmasına engel olabilmektedir. Peki koku kaybı nasıl tedavi edilir?
Koku kaybının günümüzde daha fazla gündeme gelmiş olmasının bir nedeni koronavirüs enfeksiyonlarının da önemli bir belirtisi olmasıdır. Bu virüsün bulaştığı kişilerin yaklaşık yarısında koku alma kaybı, yine yarısından biraz fazlasında tat alma kaybı ortaya çıkmaktadır. Özellikle genç hastalarda başka hiçbir belirti yokken koku almanın azalması ya da kaybolması yaşanabilir. Bu, koku kaybını ya da tıbbi adıyla anozmiyi dikkat edilmesi gereken bir şikayet haline getirmektedir.
Koku kaybı nasıl tedavi edilir dendiğinde uygun yöntem sorunun nedenine göre değişecektir. Eğer soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonu ya da alerji neden oluyorsa genellikle birkaç gün içinde kendi kendine geçecektir. Soğuk algınlığı ya da alerjinin diğer belirtileri geçmesine rağmen hala koku alınamıyorsa bunu doktorunuzla görüşmeniz önerilir.
Burnun içindeki tahrişin neden olduğu koku alamama burun açıcıların, antihistaminlerin, steroid burun spreylerinin, bakteriyel enfeksiyon durumunda antibiyotiklerin kullanımıyla tedavi edilebilir. Ayrıca kişinin tahriş eden unsurlardan ya da alerjenlerden uzak durması gerekir. Sigaranın bırakılması da koku alma becerisini iyileştirir.
Koku kaybı nasıl tedavi edilir dendiğinde neden burnu tıkayan fiziksel bir engelse bunun alınması gerekecektir. Bunun için polip bölgeden uzaklaştırılabilir, septum düzeltilebilir ya da sinüsler temizlenebilir. Yaşlı insanlarda yaşlanma süreciyle alakalı kalıcı olarak koku kaybı görülebilir.
Salgın sürecinde ise koku kaybı yaşayan insanların kendilerini izole etmeleri, kimseyle yakın temasta bulunmamaları önem taşır. Birçok genç insan virüsü taşımasına rağmen bundan başka belirti görmeyecek ve hafif atlatacaktır. Ancak eğer yakın temasta bulunurlarsa başka kişileri hasta edebilirler ve enfeksiyon bu kişilerde ağır sonuçlara yol açabilir.
Boyun Fıtığı Tedavisinde Bütünleyici Yaklaşım
Op. Dr. Sinan GÖKER
Mrb coats hastalığına bağlı görme kaybında kök hücre tedavisi uygulanabilir mi... devamı
Tat Duyusu Bozuklukları
Disguzi
Tat Alma Bozuklukları