- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Evde Tedavi
- Tedavi
Nedir
Kol ağrısı genelde omzunuzla el bileğiniz arasında bir yerden kaynaklanan ağrıya denir. Fakat kol ağrısı kolunuzda başlamak zorunda değildir; omurilik sorunları veya zedelenmeleri kolunuzda hissettiğiniz ağrıya neden olabilir, ama böyle bir sorun aslında boynunuzda ve sırtın üst kısmında ortaya çıkar. Sol kolunuza doğru yayılan ağrı bir kalp krizinin işareti bile olabilir.
Kollarınız kaslar, tendonlar ve eklemler kadar üç büyük kemikten ve sinirlerden oluşur. Hepsi de kol ağrısına neden olabilen yaralanmaya veya zedelenmeye karşı hassastır.
Çoğunlukla kol ağrısı hayli küçük çaplıdır, ama bazı kırıklar ve sinir sorunları şiddetli ağrıya neden olabilir ve kapsamlı bir tedaviyi gerektirebilir. Kol ağrısının diğer türleri genelde evde yapılan tedavilere iyi yanıt verir.
Sebepleri
Sebepleri
Çoğu kol ağrısı bir kaza veya düşme sonucu oluşan yaralanmadan kaynaklanır. Kırılgan kemikleri olan yaşlı yetişkinler, hareketli çocuklar ve aktif sporlara katılan insanlar özellikle dayanıksızdır. Tekrarlayan zorlanmalar da kolun üst kısımlarında ve el bileklerinde ağrıya neden olabilir. Boyun ve omuzdaki omurilik ve kollar arasında sinyal taşıyan sinir ağı olan kol sinir ağına da hasar verebilir.
Kol ağrısının yaygın nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Kol sinir ağı zedelenmesi
- Kırık kol
- Kırık el bileği/kırık el
- Bursit (kesecik iltihabı)
- Birincil veya metastatik kanser
- Karpal tünel sendromu
- De Quervain tenosinovit
- Disk hernisi
- Rotator manşon zedelenmesi
- Burkulmalar ve zorlanmalar
- Tendinit
- Tenis dirseği
- Torasik çıkış sendromu
- Ulnar sinir sıkışması
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Ciddi kol yaralanmaları bile başlangıçta evde tedavi edilebilir. Kırık bir kolunuz veya el bileğiniz varsa hasarlı yere buz torbası koyun ve tıbbi tedavi görene kadar kolunuzun yukarıda kalmasına yardımcı olması için bir askı kullanın.
Bir sinir sıkışmanız veya tekrarlayan baskıdan dolayı yaralanmanız varsa tedavi konusunda tutarlı olun; iyi bir duruş benimseyin ve bir enstrüman çalmak veya golf antrenmanı yapmak gibi tekrarlayan hareketler yaparken veya çalışırken sık aralıklarla mola verin.
Kol ağrısının çoğu türü kendiliğinden geçer, özellikle yaralanmadan sonraki 48 saat içinde aşağıdaki önlemleri almaya başlarsanız:
- Dinlenme. Normal aktivitelerinize biraz ara verin.
- Buz. Ağrıyan yerin üzerine bir buz torbası veya içinde dondurulmuş bezelye bulunan bir torbayı günde üç kez 15 ile 20 dakikalığına koyun.
- Kompres. Şişliği azaltmak için bir sıkıştırma bandajı kullanın.
- Yükseltme. Mümkünse şişliği azaltmaya yardımcı olması için kolunuzu yükseltin.
Tedavi
Doktora Ne Zaman Gidilmeli?
Aşağıdaki durumların oluşması halinde doktorunuzdan randevu alın:
- Kol ağrısı evde yaptığınız tedaviden günlerce sonra bile düzelmiyorsa
- Yaralı bölgede artan kızarıklık, şişme veya ağrı varsa
- Düzelmeyen kol sinir ağı zedelenmesi varsa
Aşağıdaki durumlarda derhal doktorunuzla görüşün:
- Herhangi bir güç sarf etme yüzünden oluşan ve dinlenmeyle rahatlayan kol, omuz veya sırt ağrısı (bu aynı zamanda bir kalp hastalığını veya kalp kasınıza giden kan akışının azalması yüzünden oluşan göğüs rahatsızlığı olan anjini işaret edebilir)
- Kolunuza gelen ani bir darbe varsa, özellikle bir çatırdama sesi geliyorsa
- Kolunuzdaki şiddetli ağrı ve şişlik varsa
- Kolunuzu normal olarak hareket ettirmede veya kolunuzu avuç içi yukarı doğru veya aşağı döndürmede sorun varsa
Aşağıdaki durumların olması halinde derhal tıbbi yardım isteyin veya acile gidin:
- Birden ortaya çıkan kol, omuz veya sırt ağrısı alışmadığınız şekilde şiddetliyse veya göğsünüzde basınç, tıkanıklık veya sıkışma (bir kalp krizinin işaretleri de olabilir) bu ağrıya eşlik ediyorsa
- Özellikle kanamanız veya başka yaralanmalarınız varsa, kolunuzdaki veya el bileğinizde çıkık kemik veya gözle görülür bir şekil bozukluğu varsa
Boyun Ağrısı ve Sebepleri
Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA
Merhaba benim özellikle yatarken boyun ve sağ kolum ağrıyor ve yürürken hafif bir boslukta belimde kayma gibi birsey hissediyorum tedav... devamı
Geç Boşalmanın Organik Nedenleri Nelerdir?
Boşalmayı Geciktirmek Mümkün Müdür?
Genç Erkeklerde Prostat Kanseri Önceden Teşhis Edilebilir
Penis Protezi Takıldıktan Sonra Neler Yaşanır?
Sertleşme Sorunlarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?