Kontakt lensler önce iki ana gruba ayrılır. Bunlar yumuşak kontakt lensler ve sert kontakt lenslerdir.
Oksijen geçirgen sert kontakt lensler vardır. İlk kullanılan lensler de böyleydiler. Fakat sert kontakt lenslerin bazı kullanım dezavantajları vardır. Örneğin göze toz kaçtığında, bu lensler onu tolore edemezler ve gözde yanma ve batmalar olur. Bizim ülkemiz çok tozlu olduğu için yumuşak kontakt lensler daha fazla tercih edilir.
Yumuşak kontakt lensler arasında da farklılıklar vardır. Uzun süreli kullanımlı yumuşak lensler vardır ve bunlar 1 yıl boyunca kullanılabilirler. Fakat günümüzde daha çok aylık lensler tercih edilmektedir. Böylece her ay o lens atılarak sıfır lensler takılır.
Astigmat ve yakını görme sorunu
Şimdi günlük kullanılan ve günlük olarak atılan lensler de vardır. Bunlar biraz daha pahalıya gelir. Ama aslında en ideali de budur. Ancak aylık kontakt lensler de zaten yeterince sağlıklıdır.
Bir de astigmat için kullanılan lensler vardır ve bunlara torik lensler denir. Torik lensler, kişinin astigmatına uygun olarak özel siparişle getirtilir.
Bir başka lens türü de 45 yaşından sonra ortaya çıkan yakın okuma sorunu için olandır. Bunlara da bifokal lensler ya da multifokal lensler denir. Yani aynı lens kişinin hem uzağı hem de yakını görmesini sağlar.
İLGİLİ MAKALE

Akantamoba Keratit

Op. Dr. Sinan GÖKER

Doktr bey ben 3 yildr kontakt lens kullaniyr.3.5 numara.geceleri cikariyrm.lensler gôz numarami artirirmi..tesekkrler... devamı