Son yıllarda lens teknolojisinde birçok yenilikler olmuştur. Yakını göremeyen ve gözlük kullanmak istemeyen kişiler için multifokal lensler üretilmiştir. Multifokal kontakt lensler hem uzak hem de yakını görmemizi sağlar. Bu tür lensler ile görme keskinliği gözlükle olduğu kadar net olmamakla birlikte gözlüksüz hayatımızı devam ettirmemize yardımcı olur.
Lens kullanırken solüsyonla uğraşmak istemeyen, solüsyona karşı alerji gelişenler veya tatile gidenler tek gün kullanımlık kontakt lenslerle yaşamlarını kolaylaştırmaktadır.
Günümüzde hava koşulları, klima ve yoğun bilgisayar kullanımı sonucu göz kuruluğu şikayetleri artmıştır. Bünyesinde su tutan eski tip lensler kuruluğun daha da armasına sebep olmakta idi. Yeni üretilen silikon hidrojel lensler kuru göz nedeniyle kontakt lens kullanamayan kişilerde yeni bir alternatif olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Keratokonus denen ve en iyi görüşün kontakt lens ile sağlandığı hastalarda bugüne kadar çoğunlukla yarı yumuşak kontakt lensler kullanılmakta idi. İki ay gibi uzun bir alışma süresi gerektiren ve tozlu, rüzgarlı havalarda şiddetli batma, sulanma yapan bu lensler kullanım koşulları nedeniyle bazı hastalar tarafından tercih edilmemektedir. Yeni üretilen ve ortası yarı yumuşak, çevresi yumuşak materyalden oluşan ClearKone lensler iyi görme keskinliği sağlamaları ve kullanım rahatlığı açısından uygun keratokonus hastaları için iyi bir alternatif olmuştur.
Kontakt lensler göz üzerine doğrudan yerleştirildikleri için mutlaka göz doktoru muayenesi ile verilmeli, gözün lens kullanmaya uygun olup olmadığı araştırılmalıdır. Gözyaşı azlığı, alerji ve çalışma ortamı lense bağlı şikayetlerin artmasına neden olur. Lens ile gözün birbirine uyumlu olması sağlıklı ve uzun lens kullanımı için önemlidir. Göz üzerinde yeterli hareket etmeyen lensler başlangıçta çok rahat olmasına rağmen bir süre kullanımdan sonra gözde beslenme bozukluğuna bağlı tahribata neden olur. Göz üzerinde fazla hareket eden lensler ise dokularda tahriş, batma ve kızarıklık yaparak lens kullanımını zorlaştırır. Yılda bir doktor kontrolu, lens kullanmakta olan hastalarda ancak uzun süre kullanımdan sonra şikayete neden olabilen ve lens kullanımını engelleyebilecek bazı rahatsızlıkların erken saptanmasına ve tedavi edilmesine yardımcı olur. Böylece lenslerin yıllarca sorunsuz olarak kullanılması sağlanacaktır.
Lens kullanımında belirli kurallara uymak gerekir. Lensleri takmadan ve çıkarmadan eller mutlaka yıkanmalıdır. Kutu içindeki solüsyon hergün değiştirilmeli, her solüsyon bittiğinde lens kutusu yenilenmelidir. Kontakt lensler aylık ve yıllık olmak üzere iki çeşittir. Üç ay veya 6 ay kullanılabilen kontakt lens yoktur. Ayrıca aylık lens bir ay çıkarmadan gözde kalabilecek lens değildir, kontakt lens her akşam çıkarılmalı ve bir ay sonra atılarak yenisi takılmalıdır. Bir ay çıkarmadan gözde kalabilecek olan özel lensler bile mutlaka haftada bir, bir gece çıkartılmalı ve kontakt lens temizlenmelidir. Lensler doktorun söylediği süreyle takılmalı, süresi dolunca mutlaka atılmalıdır. Lens kullanımı ciddi bir iştir. Bilinçsiz lens kullanımı gözün kaybına dahi neden olabilir. Bu nedenle en ufak şikayette doktor ile temas kurularak gerekli önlemler alınmalıdır.
Etrafımızdaki güzellikleri yaşam boyu keyifle izleyebilmek için hem gözlerimize, hem de lenslerimize iyi bakmalıyız.
Kontakt lens çeşitleri
Op. Dr. Sinan GÖKER
Doktr bey ben 3 yildr kontakt lens kullaniyr.3.5 numara.geceleri cikariyrm.lensler gôz numarami artirirmi..tesekkrler... devamı
Kontakt Lens Kullananlar Hijyen Kurallarına Uymuyor
Gözlükler Tarih Olur Mu?
Icl Torik Lens Uygulamaları
Pahalı Gözlük İyi Demek Değildir
Bilinçli Göz Kırpma İle Korunun