Birkaç hafta önce hayal edemeyeceğimiz bir şekilde günümüzde yeni tip koronavirüsün yayılmasını engellemek için evimize kapanmış ve sosyal izolasyona başlamış durumdayız. Hükümet ve sağlık yetkilileri de hem kendimizin hem de diğerlerinin sağlığının tehlikeye atmamak için evde kalmanın önemini vurguluyorlar. Ancak fiziksel sağlık kadar koronavirüs karantinasında akıl sağlığını korumak da önemli. Güncel çalışmalara göre karantinanın psikolojik etkisi ciddi olabilir. Kişilerde kaygıdan sinire, uyku bozukluklarından depresyona hatta travma sonrası stres bozukluğuna kadar farklı şikayetler görülebilir. 2003’teki SARS salgınında karantinadaki hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada katılımcıların %10 ila 29’unda travma sonrası stres bozukluğu yaşandığı görüldü.

Koronavirüs karantinasında akıl sağlığını korumak için bireylerin yapabileceği şeyler mevcut. Bunun haftalar sürebileceğini göz önüne alarak gerekli önlemlerin baştan alınması gerekiyor. Öncelikle kendinize bir rutin yaratın. Sabah tıpkı işe veya okula gider gibi pijamalarınızı çıkartın, duşunuzu alın, normal bir günmüş gibi düzeninize uyun. Böylece daha üretken de olabilirsiniz.

İkinci olarak günü parçalara bölün. Günlük yapmanız gerekenleri bu parçalara göre planlayın ve farklı etkinlikleri evin farklı kısımlarında veya odalarında yapın.

Akıl sağlığına destek olan önemli unsurlardan biri de fiziksel harekettir. Bu süreçte vücudunuza iyi bakın. Sağlıklı beslenin, gerektiği kadar uyuyun, egzersiz yapın. Şu anda evde yapılabilecek egzersiz videoları ve programlarına ulaşmak her zamankinden daha kolay. Aktif kalmaya özen gösterin.

Koronavirüs karantinasında akıl sağlığını korumak için yapabileceğiniz bir şey de başkalarına yardım etmektir. Eğer yüksek risk grubunda değilseniz, kendinizi sıkı bir şekilde izolasyona sokmak için yurt dışından yeni dönmüş olmak gibi bir durumunuz yoksa evden çıkamayan yaşlıların, hastaların market alışverişini yapmak gibi görevler üstlenebilirsiniz. Ancak onlarla da temasınız olursa sağlıklarının riske girebileceğini unutmayın ve dikkatli olun.

Teknoloji sayesinde karantinada bile olsanız sevdiklerinizle görüntülü görüşme yapabilir, iletişimde kalabilirsiniz. Bu, sosyal medyadaki bilgi kirliliğine gömülmekten çok daha faydalı olacak, dikkatinizi dağıtacaktır. Sıkılmamak için ne zamandır izlemeyi planladığınız dizi ve filmleri izleyebilir, kitap okuyabilirsiniz. Eğer evden çalışıyorsanız çalışma saatlerine evinizde de uyun. Böylece çevreniz değişmiyor diye geç saatlere kadar çalışıp kendinizi aşırı yormaktan kaçınabilirsiniz. Ayrıca karantinanın ne kadar süreceğini düşünerek kendinizi bunaltmayın. Her gün içinde bulunduğunuz günü verimli ve mutlu geçirmeye odaklanın.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Slm hocam ben renk körü lensinı ilk defa kullanıyorum ama hertarafi kırmızı görüyorum normal mi sizce... devamı