Diyet alışkanlıkları sadece kaslarınızı ve yağlarınızı etkilemez, ayrıca beynin üzerinde de önemli etkileri vardır. Vegan diyetinde süt ürünleri ve balık da dahil olmak üzere hayvansal gıdalar tüketilmez. Dengeli olduğunda beyin için faydaları vardır ancak iyi planlanmazsa akıl sağlığı problemlerine ve nörolojik hastalıklara yol açabilir.
D Vitamini
Veganlar beyin sağlığını korumak için vitaminlerin günlük önerilen dozlarını almalıdır. D vitamini çoğu vegan yiyeceğinde bulunmadığı için özellikle önemlidir. Manchester Üniversitesi’nin 2009 tarihli araştırmasına göre D vitamini seviyeleri düşük olan kişilerde bilgi işleme hızı oldukça düşmektedir. Neyse ki yemekler D vitamininin tek kaynağı değildir. Vücut güneş ışığı aldığında D vitamini üretir. Bu yüzden haftada en az 3 – 4 gün, günde 10 – 15 dakika güneş ışığı alın. D vitamini içeren vegan gıdalar güçlendirilmiş soya sütü ve portakal suyudur.
Doğum Öncesi ve Doğum Sonrası Dönemi
Veganlığın potansiyel nörolojik etkileri doğum öncesi ve sonrası dönemlerde özellikle önemlidir. Yeterince B12 vitamini veya kobalamin almayan annelerin çocuklarında gelişme gerilikleri riski artmaktadır. B12 vitamini ayrıca ceninin hamilelik süresince nörolojik gelişimi için de önemlidir. Vegan anneler diyetten yeterince alamıyorsa B12 vitamini takviyesi kullanmalıdır.
Esansiyel Yağ Asitleri
Esansiyel yağ asitleri beyin hücrelerinin yapımına yardımcı olurlar. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde özellikle önemlidirler. Eksiklikleri bilişsel sorunlara, depresyona, Alzheimer hastalığına ve Parkinson hastalığına katkıda bulunabilir. Yağ asitlerinin vegan kaynakları arasında yeşil yapraklı sebzeler ve keten tohumu yağı yer alır.
Önlemler
Genel olarak iyi planlanmış bir vegan diyeti beyin sağlığı ve gelişimi için tüm gereken besin maddelerini sağlar. Hamileyseniz, emziriyorsanız, Çölyak hastalığı gibi medikal bir durumunuz varsa doktorunuzla takviye almak üzerine konuşabilirsiniz. Beyin sağlığını destekleyen maddelerin yanında sağlıklı kemikler için yeterince kalsiyum almaya da dikkat edin.
Nikotin Nasıl Etki Eder?
Dyt. SAMET YAĞLI
merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı
Sağlıklı Bir Pesko-Vejetaryen Diyet
Vejetaryen Beslenme Piramidi
Vegan Ve Vejetaryen Diyet
Vejetaryen Beslenme
Vegan Diyetin Beyindeki Etkileri