Koronavirüs kimileri için tatili kimileri için okulu ya da başka planları erteletti. Sağlık her şeyden önemli olduğu için elbette bunlar anlaşılabilir kararlar. Peki sağlıkla ilgili şeyleri koronavirüs sebebiyle ertelemek mantıklı mı? Bir sağlık endişesinin diğer bir sağlık endişesiyle karşı karşıya kaldığı bu durumlardan biri de dişçi ziyaretleri. Peki koronavirüs salgını sırasında dişçiye gitmeyi ertelemek doğru mu?

Ağız sağlığı ve genel sağlık arasında çok güçlü bir ilişki vardır. Ağız sağlığına dikkat etmeyenler genel olarak hastalıklara daha kolay yakalanırlar. Düşen bir dolgu ya da kırılan bir diş gibi ufak görünen bir problem bile zaman içinde daha büyük bir şikayete dönebilir. Dişte ufak bir delik olduğunda gıda ve bakteriler burada birikir ve çürüklerin oluşumunu hızlandırır. Çürükler ise tedavi edilmediğinde kanal tedavisi gibi daha zorlu uygulamalar gerektirecektir. Hatta diş kaybedilebilir de. Diş konusunda bilinmesi gereken bir kural eğer ağrı başladıysa zaten dişçiye gitmekte geç kaldığınızdır. 

Koronavirüs salgını sırasında dişçiye gitmek zaten ilk aylarda mümkün değildi. Şimdiyse bazı özel kurallar ve randevu sistemiyle dişçilere gidilebiliyor. Normalde dişçiye her 6 ayda bir giderek dişlerin kontrol ettirilmesi ve temizletilmesi öneriliyor. Eğer ağzın içinde yeni bir kitle hissedilirse ve iki hafta içinde geçmezse diş doktoruna hemen gidilmesi tavsiye edilmekte.

Normal kontrol ve diş temizliği şu an için salgın bitene kadar ertelenebilir. Ancak eğer devam etmekte olan bir tedaviniz yarım kaldıysa, size acı ya da ağrı veren bir şikayetiniz varsa ya da endişe verici yeni bir problem ortaya çıktıysa randevunuzu alarak diş doktoruna gidebilirsiniz. Doktorunuz kişisel koruyucu ekipmanlarını giyecek (maske, eldiven gibi) ve hastaları arasında muayenesinde gerekli temizlik işlemlerini uygulayacaktır. Böylece hastalar arasında ya da doktor ve hasta arasında virüs bulaşma riski minimuma inmiş olur. 

Koronavirüs salgını sırasında dişçiye gitmek konusuna elbette virüsün yüksek risk grubunda olanlar, yaşlı bireyler, kronik hastalığı olanlar ya da evinde bu kişilerle birlikte yaşayanlar daha temkinli şekilde yaklaşmalı, acil bir durum olmadıkça gitmemelidir. Böyle bir durumda bazen doktorunuz size telefonda danışmanlık verebilir ve çekeceğiniz video veya fotoğraflarla yardımcı olabilir.

Prof. Dr. Atilla BİTİGEN

Merhaba hocam Esim 4 ay once kalp krizi gecirdi sitent takildi ilaclarini duzenli olarak kullaniyor ama gunde 4-5 sigara iciyor birakamiyor.Hayatinda ... devamı