Kronik lenfositik lösemi genellikle yavaş ilerleyen bir kanser türüdür ve tedavi gerektirmeyebilir. Toplumda iyi huylu kanser olarak kabul edilse de hafife alınmamalıdır. Bu kanser türüne yakalandığınızı öğrendiğinizde şaşırabilir ve endişeye kapılabilirsiniz ancak bu hastalıkla başa çıkmak için kendi yöntemlerinizi belirlemeniz gerekmektedir.
Neler yapabilirsiniz?
- Hastalığa ilişkin detaylı araştırma yapın ve bilgilenin: Her muayeneye gitmeden önce doktorunuza yönelteceğiniz soruların listesini çıkarın. İnternetten ya da yazılı kaynaklardan araştırma yapın.
- Diğer kronik lenfositik lösemi hastalarıyla iletişime geçin: Aynı kanser türünü taşıyan hastaların birbirleriyle iletişim içerisinde olup, bilgilerini paylaştığı ve karşılıklı tavsiyelerde bulundukları bir destek grubuna katılın. Sağlık ekibinizden yaşadığınız semtteki destek ekibine ilişkin bilgi alabilirsiniz. Bu gruba internet üzerinden de ulaşabilirsiniz.
- Ailenizden ve arkadaşlarınızdan güç alın: Hastalığınız hakkında konuşmak can sıkıcı olabilir. Bu durumu paylaştığınız kişilerden değişik tepkiler alabilirsiniz. Ancak hastalıkla ilgili konuşarak ve tavsiyeleri dikkate alarak içinde bulunduğunuz durumu hafifletebilirsiniz. Kendinize bir plan çıkarın ve etrafınızdaki insanların size nasıl davranmasını istediğinizi açıkça belirtin. Örneğin; arkadaşlarınız ya da aile fertlerinizden birinden sizi muayeneye götürmesini ya da sizi dinlemesini isteyin ve ona içinizi dökün.
- Hastalığınıza yönelik testleri ve diğer tedavi yöntemlerini sabırla uygulayabilmek için teşvik edici yollar keşfedin: Kronik lenfositik lösemi hastasıysanız akyuvar hücrelerinizin takibine yönelik testleri sürekli yaptırmanız gerekmektedir. Bu nedenle yoga, egzersiz ya da bahçe işleri gibi sizi rahatlatacak uğraşlar edinin. Psikolojik destek almaya ihtiyaç duyuyorsanız bir terapiste ya da onkolojik sosyal hizmet uzmanına başvurun.
Op. Dr. Gökçer UZER
Hastalıkla ilgili bilgi almak istiyorum size nasıl ulaşabilirim... devamı
Kolon Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Kolon Kanserinin Sık Görüldüğü Gruplar Hangileridir?
Kemoterapi Mutlaka Saç Dökülmesine Yol Açar Mı?
Kronik Lenfositik Lösemi Hastalarının Günlük Yaşamı Nasıl Olmalıdır?
Karaciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?