Hepatitis B aşısı yaptırın
Hepatitis B riskini aşı ile azaltabilirsiniz. Hepatit B aşısı yetişkinlerde ve çocuklarda %90 koruma sağlamaktadır. Koruma yıllar ve hatta bir ömür boyu sürebilir. Aşı, bebekler, ileri yaştaki yetişkinler ve zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler dahil birçok kişiye uygulanabilir.
Hepatit C’yi önleyici tedbirler alın.
Hepatit C’ye karşı bir aşı bulunmamaktadır; fakat enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz.
- Cinsel partnerinizin sağlık durumundan haberdar olun. Cinsel partnerinizde Hepatit B, Hepatit C veya diğer cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklar bulunmadığından emin olmadan korunmasız cinsel ilişkide bulunmayın. Partnerinizin sağlık durumunu bilmiyorsanız, her cinsel ilişkiye girdiğinizde prezervatif kullanın.
- Damar içi ilaçlar kullanmayın, eğer kullanıyorsanız temiz bir iğne kullanmaya özen gösterin. Hepatit C virüsünden korunmanın en iyi yollarından birisi damar içi ilaç kullanmamaktadır. Eğer damar içi ilaç kullanmak zorundaysanız, temiz iğneler kullanmaya dikkat edin ve bu iğneleri kimse ile paylaşmayın. Virüs bulaşmış ilaç içeren eşyalar, Hepatit C virüsünün yayılmasının en yaygın nedenidir. Yaşadığınız topluluktaki iğne değişim programlarından yararlanın ve ilaç kullanımı ile ilgili yardım alın.
- Hızma veya dövme yaptıracaksanız güvenli ve temiz bir dükkan şeçin. Gerektiği şekilde temiz olmayan iğneler Hepatit C virüsünün yayılmasına neden olabilir. Hızma ve dövme yaptırmadan önce, gideceğiniz dükkânı kontrol edin ve çalışanlara güvenli uygulamalar ile ilgili sorular sorun. Çalışanlar sorularınıza cevap vermeyi reddediyorsa veya sorularınızı ciddiye almıyorsa, bu, dükkânın sizin için uygun olmadığını gösterir.
Karaciğer kanseri taramasına ilişkin olarak doktorunuzla görüşün
Karaciğer kanseri taramalarının karaciğer kanseri riskini azalttığı tam olarak kanıtlanmamıştır. Bu nedenle birçok tıp çevresi karaciğer kanseri taramalarını önermemektedir. Buna karşın Amerikan Karaciğer Hastalıkları Araştırma Derneği, karaciğer kanseri riski yüksek olan kişiler için tarama testlerini önermektedir. Yüksek risk taşıyan kişiler:
- Hepatitis B rahatsızlığı olan 40 yaş üzerindeki Asyalı erkekler, 50 yaş üzeri Asyalı kadınlar, 20 yaşın üzerindeki Afrikalılar, siroz rahatsızlığı olanlar veya ailesinde karaciğer kanseri bulunan kişiler
- Alkol tüketimi nedeni ile siroz olan kişiler
- Hepatit C enfeksiyonu bulunan kişiler
- Kalıtsal hemokromatoz rahatsızlığı bulunan kişiler
- Birincil safra sirozu olan kişiler
- Alkolik olmayan yağlı karaciğer rahatsızlığı bulunan kişilerdir.
Karaciğer kanseri taramalarının avantajlarını ve dezavantajlarını doktorunuz ile tartışın. Doktorunuz ile birlikte karaciğer kanseri riskinizi değerlendirerek taramaların gerekli olup olmadığına karar verebilirsiniz. Taramalar genellikle yılda bir veya iki kez olmak üzere ultrason incelemelerini veya kan testlerini içerir.
Kahve Tüketimi Rahim Kanseri Riskini Azaltabilir
Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN
Merhaba ben kısa süre önce fenalaştım ve doktorun kalp kapakçıklarının cökeldiğini söyledi ve tam bir bilgi alamadım şimdi ne yapmam gerekiyor ve bu i... devamı
Mesane Tümörünün Belirtileri Nelerdir?
Kanserli Hastalarda Bulantı Ve Kusmanın Nedenleri Nelerdir?
Prostat Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Kronik Lenfositik Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer Kanseri Nedir?