Öksürük için ev tedavileri kullanırken hastanın ortamını da iyileştirmeye çalışın. Ilık, nemli hava öksürüğü olan kişiler için iyidir ve aşırı öksürüklerde hasta sıcak bir duş yapmaktan, nemli bir banyoda durmaktan veya sıcak su akarken havluyla kapatılmış bir küvetin yanında ayakta durmaktan yararlanabilirler. Ilık, nemli hava mukusun parçalanmasına yardımcı olarak hastanın onu dışarı tükürmesine olanak sağlar. Ek olarak, sıvılar öksürüğü tedavi etmekte can alıcı bir rol oynar; hastaya bol bol su, meyve suyu ve bitki çayı içirirken kafein ve alkolden uzak tutun.
Çoğu ev tedavisi bitkilerin doğal özelliklerinden yararlanır. Zencefil, limon, sarımsak, kakule, badem ve zerdeçalın hepsi öksürükten mustarip olanlar için iyidir, bal da öyle. Muhtemelen en yaygın ev tedavisi, kaynar suda limon suyu ve bal karıştırmaktır. Bu karışım boğazın yatışmasına yardımcı olur ve mukusun tükürülmesini destekler. Bu evde tedavi her an yapılabilir ama günde birkaç kere yapıldığında daha etkilidir. Ekstra tedavi özelliklerine veya hasta bulantı hissediyorsa zencefil ekleyin.
Başka bir evde tedavi, kuru öksürüklerde etkili olan kavrulmuş zerdeçaldır. Kakule tohumları çiğnemenin yanı sıra geceden bademleri ıslatıp kahverengi kabuklarını soyarak ekmeğin üstüne tereyağı ve şekerle sürülebilen ve kuru, kesik öksürükleri geçirmek için yenilebilen bir lapa da yardımcı olabilir. Sarımsak da yardımcı olabilir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirebilir.
Öksürük için ağız yoluyla alınan evde tedavilere ek olarak bazı hastalar, boğazı temizlemek için genelde tuz ve limon gibi şeylerle gargara da kullanırlar. Bir hasta, sinüsleri temizlemek için burna doğrudan buhar veren burun demliği veya buruna püskürtülen burun spreyi de kullanabilir. Bazı hastalar saunada zaman geçirmenin veya akciğerleri ısıtan ve içerdikleri mukusu gevşeten topikal göğüs bileşenlerini kullanmanın yararlarını görebilir.
Evde tedavilerin sıcaklık, dinlenme ve bol bol sıvıyla dengeli bir çeşitliliği öksürük ya da soğuk algınlığına son vermeye yardımcı olabilir. Belirtiler devam ederse, kötüleşirse, kanama veya nefes darlığıyla görülürse hasta bir sağlık uzmanıyla görüşmeli veya belirtiler uygunsa acil servise gitmelidir. Tıbbi uzmana hastanın ne kadar süredir hasta olduğunu, ne tür tedavilerin kullanıldığını ve hastanın yaşadığı belirtileri anlatmayı unutmayın.
Dr. Saadet RIZAOĞLU
Benim 4 aylık bir oğlum var surekli öksürük var burunda kaşıntı hapşırma ilac kullaniyoruz bittikten bir hafta sonra tekrar başlıyor neden ola bilir... devamı
Öksürük İçin Doğal Tedaviler Nelerdir