Nedir?

Paget hastalığı uzun süren yani kronik bir hastalıktır. Kemiklerde anormal büyümeye neden olur. Kemiklerdeki hücreler devam eden bir süreç halinde çözülür ve vücuda karışırlarken yerlerine yeni hücreler oluşturulur. Paget hastalığının erken safhalarında kemik dokusu normalden hızlı çözülüp emilir. Buna tepki olarak kemik oluşumu hızlanır. Ancak bu yeni oluşan kemik dokusu zayıf olur ve daha kolay kırılabilir.
 
Paget hastalığı genelde kalçayı, omurgayı ve bacak kemiklerini, kafatasını ve üst kol kemiğini etkiler. Bir veya birkaç kemik hastalıktan etkilenebilir.

Sebebi

Kesin olarak bilinmemektedir. Genetik nedenlerin ve virüslerin rolü olabilir.

Belirtiler

Çoğu hasta belirti göstermez. En yaygın belirtiler ise kemiklerde ağrı, deformasyon(çarpık bacak kemikleri, büyük kafatası veya kalça kemikleri, eğri omurga) ve kırıklardır. Kemik ağrısını tanımak zor olduğundan bu ağrıların yaşlanmayla ilgili olduğu zannedilebilir.
 
Hastalığın oluştuğu yere bağlı olarak belirtiler görülebilir. Eğer hastalık kafatasını etkiliyorsa baş ağrısı, sersemlik, yüz kaslarında güç kaybı ve görme ve işitme problemleri görülebilir. Hastalığın omurgayı etkilemesi durumunda sinirler zarar görebilir ve bacaklarda ağrı, uyuşma, zayıflık veya kauda ekuina sendromu, kalça bölgesi ve bacaklarda his kaybına neden olan acil bir durumdur.

Teşhis

Çoğu zaman Paget hastalığı kalça veya sırt ağrısı şikâyetiyle doktora gidildiğinde teşhis edilir. Kemik röntgeni veya alkalin fosfataz seviyesinin normalden yüksek çıktığı bir kan testiyle hastalık teşhis edilebilir.  Tıbbi geçmiş, muayene, kemik röntgeni, laboratuvar testleri ve muhtemelen kemik taraması teşhiste kullanılabilir.

Tedavi

Hastalık, kemik dokusunun hızla çözünmesini yavaşlatan ilaçlarla tedavi edilir. Ağrı kesici ilaçlar da kullanılabilir. Paget belirtileri göstermeseniz de osteoartrit gibi komplikasyonları önleyebilmek için tedavi olmanız gerekebilir.  Hastalığın ilerleyen safhalarında, hastalıktan zarar görmüş diz veya kalça eklemi dolayısıyla ameliyat gerekebilir.

Uzm. Dr. Ahmet Sümen

Hocam ben 49 yasında bayanın dizilerinde kemik iliği odemi var mr çekildim şunlar yaziyor suprapetellar burada ve ekleme effüzyon. artmıştır femur med... devamı