Çünkü pankreas kanseri oldukça hızlı gelişen bir tümördür. Bu nedenle hastalarda, görüntüleme yöntemleriyle pankreastaki kitle belirlenir. Eğer pankreas kanserinden kuşkulanılıyorsa, hastanın biyopsi alınmadan ameliyat edilmesi tercih edilir.
 
Biyopsinin riskleri
 
Çünkü biyopsi her zaman doğru sonuç vermez. Biyopsinin ilave bir eksikliği ise, biyopsi alındığı zaman kanseri karın içindeki diğer organlara yayma riskidir.
 
Hastanın pankreas kanserinden tümüyle kurtulması, iyileşmesi ve uzun bir hayat yaşaması isteniyorsa, tek tedavi cerrahidir. Karın içindeki diğer organlara yayılmışsa, karaciğere yayılmışsa, damarlara yayılmışsa, o zaman ameliyat etmenin hastaya hiçbir yararı olmayacaktır.

Video: Kansere Genel Bakış
 
Bu hastalarda kemoterapi ve radyoterapi tercih edilir. Böyle bir hastada da yaşam süresi 1 yıl civarındadır.
 
İlave tedaviler
 
Ameliyat edilen hastalarda da, tümör tümüyle çıkarılmış olsa bile, ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi ameliyat tedavisine ek olarak uygulanır. Radyoterapi ve kemoterapinin birincil olarak uygulanmasının amacı hastanın yaşam süresini uzatmak ve şikayetlerini azaltmaktır.
 
Cerrahi sonrası uygulanan radyoterapi ise, cerrahinin başarı şansını arttırmak ve yine hastanın yaşam süresini uzatmak için yapılır.

Prof. Dr. Erol TAŞDEMİROĞLU

Hocam merhabalar annem 64 yaşında ,baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetine öncelikle vertigo teşhisi konuldu,kısa zamanda şuur kaybı ve konuşma bozu... devamı