Rahim ağzı kanserinin tespitinin en önemli unsuru düzenli olarak her yıl yapılması gereken kontrollerdir.

Vajinal smear testi bir tarama testidir ve bu kontrollerin en önemli bileşenidir. Vajinal simir testinde problemli olarak görülen sonuçlar üzerine detay araştırmalar yapılır. İlk olarak kolposkopi denen ve yaklaşık 30 ila 40 kat büyüten bir tür mikroskop aracılığıyla rahim ağzı bölgesi doğrudan gözlenir.

Gözlem sırasında herhangi bir sorunlu bölgeyle karşılaşıldığında, kolposkop üzerindeki aparat aracılığıyla biyopsi yapılır.

Bu yolla rahim ağzında kanserleşmekte olan öncü lezyonların olup olmadığı anlaşılır.
Alınan dokular patolojiye gönderilir. Patoloji, bu bölgede kanserli bir alan olup olmadığını daha net bir şekilde tespit eder.

Rahim ağzı kanserinde tanıya giden yolda ana unsur smear testidir. Ama smear testi bir tarama testidir ve burada sorun çıkan kadınlarda mutlaka kolposkopi yapılır. Kolposkopla sorunlu alanlardan biyopsi yapılır.

O biyopsiyi patoloji doktorunun incelemesiyle nihai tanıya ulaşılır. Bunun ardından hastayla sorunun detayları konuşulur.

Op. Dr. Aytun AKTAN

hocam annemin tüm rahmi alındı rahim ağzı kanseri şüphesi vardı C3 hsıl. rahmi incelenmeye gönderildi ve bunun sonucunda C3 HSIL ve Karsionama insüti ... devamı