Çünkü idrar tahlili sistitte son derece yol gösterici ve oldukça basit bir testtir. Bu test sonucunda lökosit denilen hücrelerin 8 veya 10 taneden fazla saptanması durumunda sistitin mikrobik olma olasılığı son derece yüksektir.
Sistite ateş eşlik etmez
Mikrobun cinsini anlayabilmek için, idrar kültür antibiyogramı yapılır. Bunun sonucunda hangi mikrobun sistite yol açtığı bulunur. Dolayısıyla da bu mikrobun en iyi şekilde hangi antibiyotikle tedavi edilebileceği ortaya çıkar.Sistite hiçbir zaman ateş eşlik etmez. Sistit içi boş bir organdır. Bu yüzden, eğer bu idrar şikâyetleriyle birlikte kişide ateş varsa, bu böbreklerin de işin içine karıştığı ve nefrit denilen daha ciddi tablolara ilerlemeye başladığı anlamına gelir.
Bu durumlarda ise çok daha acil ve yoğun bir tedavi gerekir. Bunun dışında, basit sistit denilen, ateşsiz idrar yolu enfeksiyonu varsa, antibiyogramdan çıkan sonuca uygun antibiyotik tedavisiyle kolayca tedavi edilebilir.
Mesane kanseri riski
Üreme çağındaki bir kadının, 1 yıl içinde en fazla 3 kez sistit olması kabul edilebilir bir durumdur. Eğer 3 defadan fazla kanıtlanmış sistit oluyorsa, bu artık kronik sistite doğru gidiyor demektir. Bu durumda çok daha detaylı bir inceleme ve altta yatan nedenlerin tespit edilmesi gerekir.Aksi takdirde, hastalık eğer kendi haline bırakılırsa, ileri yaşlarda mesane kanserine kadar giden bulgularla karşı karşıya kalmak mümkündür.
Sistitin tedavisi
Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN
Merhaba burcu hanım ilişkiden sonra sistit oluyorum sizce sebebi nedir ne yapmalıyım... devamı
Sistitin Nedenleri
Sistitin Tedavisi
Sistit Çeşitleri
Sistitin Benzerlik Gösterdiği Hastalıklar
Sistitin Kadınlarda Daha Çok Görülmesinin Nedenleri