Tıbbi adıyla agüzi, daha kolay anlaşılır tabiriyle tat alma bozukluğu son günlerde daha sık konuşulan bir konu oldu. Çünkü devam etmekte olan koronavirüs salgınında enfeksiyonun belirtilerinden biri de koku ve tat alma duyularının geçici olarak körelmesi. Birçok hasta 1 hafta ya da 10 gün boyunca koku ve tat alma becerilerinin kötüleştiğini belirtiyor. Araştırmalara göre bu oran hastaların neredeyse yarısı.
Birçok genç hastada koronavirüs enfeksiyonu henüz burun bölgesindeyken bağışıklık sistemi tarafından yenilgiye uğratılıyor. Bu sebeple sadece koronavirüs belirtisi olarak sadece koku ve tat kaybı yaşayan ciddi bir kesim var. Bu da salgınla savaşmakta elimizde bir koz olabilir. Aniden koku ve tat alma bozukluğu yaşayanlar şu dönemde kendilerini mutlaka izole etmelidirler. Ancak elbette durumun tek nedeni koronavirüs değil. Peki tat alma bozukluğunun tedavisi nasıl yapılır?
Tat alma ve koku alma duyularımız oldukça yakından ilişkilidir. Bazen tat alma işlevimizde herhangi bir sıkıntı olmamasına rağmen koku alamadığımız için tam olarak tat da alamayız. Her halükarda şikayetin tedavisi altında yatan nedene göre değişecektir.
Tat alma bozukluğunun tedavisi nasıl yapılır denildiğinde soğuk algınlığı, grip ya da alerjik rinit gibi sebepler genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Dekonjestan veya antihistamin kullanımı belirtilerin hafiflemesini sağlayacaktır. Alerjen unsurlardan uzak durmak tavsiye edilir. Kendinizi iyi hissetmeye başladığınızda tat alma duyusu da geri gelir. Eğer bakteriyel sinüzit, boğaz veya tükürük bezi enfeksiyonu varsa antibiyotik kullanımı gerekebilir.
Eğer sebep bir sinir sistemi bozukluğu veya otoimmün hastalıksa doktorunuz etkilerini minimize edecek ilaçlar önerecektir. Tat alma bozukluğunun tedavisi nasıl yapılır denildiğinde eğer bir besin eksikliği örneğin çinko eksikliği söz konusuysa bunu içeren takviyeler kullanılabilir.
Bazı yaşam tarzı değişiklikleri de bu şikayetin hafiflemesini sağlar. Eğer sigara içiyorsanız bırakmanız önerilir. Sigarasız geçen iki günde bile tat alma becerisinin iyileştiği fark edilecektir.
Diş eti hastalığı da tat almayı kötü etkilediği için ağız ve diş hijyenine dikkat etmek etkili bir adım olacaktır. Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak ağızdaki plağı azaltır, dişleri hastalık ve çürümelerden korur. Bu da tat duyusunun korunmasına yardımcıdır.
Tat Alma Bozukluğunun Nedenleri
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
Sayın Hocam, ben Ankara'da yaşıyorum. Yaklaşık 20 gün önce 3 adet alt çene sağ arka azı dişlerime dolgu yaptırdım. Diş dolgusuna başlamadan Diş H... devamı
Tat Duyusu Bozuklukları
Disguzi
Tat Alma Bozuklukları