Koronavirüs belirtilerinden biri koku ve tat alma duyularının kötüleşmesi olduğu için bu iki şikayet son aylarda gündemimizde daha büyük yer işgal ediyor. Özellikle genç hastalarda koronavirüs bazen başka hiçbir belirti vermeden, sadece koku ve tat almanın azalmasıyla kendini belli ediyor ve sonra da geçiyor. Ancak bu dönemde başkalarına bulaştırmayı önlemek için tat ve koku belirtilerine dikkat etmek önemli. Ancak elbette koku ve tat alma bozukluklarının tek nedeni koronavirüs değil. Peki tat alma bozukluğunun türleri neler?

Tat alma bozukluğu bu duyunun tamamen ya da kısmen azalması şeklinde görülebiliyor. Bazı kişilerde ise ağızda, olmaması gerek nahoş bir tat hissediliyor. Birçok medikal şikayet bu duruma yol açabilir. Bunların bir kısmı zararsızken bazıları ise doktora görünmeyi gerektirecektir. 

Tat alma bozukluğunda kişinin ağzı boşken bile güçlü ve etkili bir tat hissedilebilir. Bu tat genellikle güzel bir tat değildir ve başka şeyleri yerken bile bastırılamaz. Tadın yanında inatçı bir yanma hissi de ağızda var olabilir. 

Tat alma bozukluğunun türlerinden biri agözi olarak bilinir. Bu nadir görülen türünde kişi hiçbir şeyin tadını alamaz. Araştırmacılara göre tat alma bozukluğu yaşayan kişilerin sadece %3’ünde tam agözi görülmektedir.

Disgözi adlı türünde ağızda sürekli bir tat vardır ve bu tat diğer tatları bastırır. Böylece kişinin yediği her şey aynı tatta olur. Disgözi şikayeti yaşayan kişiler ağızdaki bu tadı ekşi, tuzlu, metalik, bozulmuş, ekşimiş sıfatlarıyla tanımlarlar. 

Tat alma bozukluğunun türlerinden biri de hipogözidir. Hipogözi vakalarında farklı tatlardan birinde kısmi kayıp yaşanır. Bilindiği üzere beş ana tat vardır: tatlı, ekşi, tuzlu, bitter (buruk) ve umami. Hipogözi yaşayan biri bunlardan birini daha az hisseder.

Tat alma sürecinde etkili olan tek organ dil değildir. Boğaz, damak ve burun da tat alma sürecinde etkili olur. Koku duyusu yiyeceklerden aldığımız tat üzerinde oldukça belirleyicidir. Koku duyusunun kaybolduğu ya da azaldığı kişiler, dildeki tat alma işlevi tamamen normalken bile yediklerinden tat alamayabilirler. Dolayısıyla tat almada sorun yaşıyorsanız doktorunuz burnunuzun durumunu ve burunla ilgili sebepleri de değerlendirecektir.

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

Sayın Hocam, ben Ankara'da yaşıyorum. Yaklaşık 20 gün önce 3 adet alt çene sağ arka azı dişlerime dolgu yaptırdım. Diş dolgusuna başlamadan Diş H... devamı