Prof. Dr. Tarcan yaptığı yazılı açıklamada, idrar kaçırmanın erkeklere oranla kadınlarda çok daha fazla görüldüğünü, özellikle 65 yaş üstü her 3 kadından en az birinin idrar kaçırma sorunu yaşadığına dikkati çekti.
Rahatsızlığın kadınlarda daha fazla görünmesinin nedenlerini, ''idrar tutmaya yarayan kas yapılarının kadınlarda erkeklere oranla doğuştan daha zayıf olması, normal doğum sırasında idrar tutan kasların ve sinirlerin zarar görmesi ve aşırı aktif mesane'' olarak sıralayan Tarcan, yüzde 16 görülme sıklığı bulunan aşırı aktif mesane sorunun her 6 kadından birinde bulunduğunu belirtti.
Tarcan, yaş ilerledikçe özellikle menopoz sonrası dönemde hormonal değişiklikler, şişmanlık ve idrar torbasının yaşlanma süresince zayıflamasının da idrar kaçırmayı artırıcı etkenler olduğunu aktardı.
Kadınlarda idrar kaçırmanın sosyal, ailesel ve hatta cinsel yaşam kalitesini bozan bir durum olmasına rağmen doktora başvurma oranlarının düşük olduğuna işaret eden Tarcan, şunları kaydetti:
''Hasta, idrar kaçırmasının anlaşılacağı korkusuyla insanlarla temastan kaçınıyor. Sokağa çıkmaktan, komşuya dahi gitmekten korkan hastada bir tür sosyal fobi hatta depresyon oluşabiliyor. Yapılan çalışmalar kadınlarda idrar kaçırmanın depresyon yaratma etkisinin ciddi ve kronik bir metabolik hastalık olan şeker hastalığından bile yüksek olduğunu göstermiş. İdrar kaçırma, kadınları cinsellikten de uzaklaştırıyor.''
''Hem cerrahi hem de medikal tedavi mümkün''
Prof. Dr. Tarcan, idrar kaçırmanın, yaygın inanışın aksine yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olmadığına işaret ederek, sorunun çok yüksek başarı oranıyla hem cerrahi hem de medikal tedavisinin mümkün olduğunu bildirdi.
İdrar kaçırmanın kadınlarda en sık görülen tiplerinin ''sıkışma tipi'' yani yetiştirememe şeklinde idrar kaçırma ile hareketle veya öksürükle ortaya çıkan ''stres tipi'' idrar kaçırma olduğuna değinen Tarcan, idrar kaçıran kadınların üçte birinde ise bu iki tür idrar kaçırmanın birlikte görüldüğünü vurguladı.
Tarcan, sıkışma tipi idrar kaçırmaya neden olan aşırı aktif mesane durumunda, kadınlarda ilk basamak tedavide sıvı alımının ayarlanması ve zamanlı idrar yapmanın öğretilmesi yanında pelvik taban kas egzersizleri ve mesane kasının aktivitesini azaltan ilaç tedavileri uygulandığını belirtti.
Bu tedavilerden fayda görmeyen hastalarda ise mesane içine botox uygulaması ve son çare olarak da mesane büyütme ameliyatlarını uygulandığını kaydeden Tarcan, stres tipi idrar kaçırmanın en etkili tedavisinin ise orta-üretral gevşek sling ameliyatları olduğunu ve bu operasyonlarla yüzde 80 gibi yüksek bir oranda tam kuruluk sağlandığını aktardı.
Çocuklarda Alt Islatmaya Dikkat!
Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN
benim adet görmeden bir sene önce baslayan ve 8 senedir süren akıntım var kasıklarımda agrı arasıra hafif kasıntı ve yanma yapıyo daha önce doktora ba... devamı
Normal İdrara Çıkma Sıklığı Nedir
İdrar Kaçırmaya Karşı Mesane Botoksu
İdrardaki Kanı Ciddiye Alın
Mesaneniz Hakkındaki Mitler Ve Gerçekler
İdrarda Kan Kanser Habercisi