Tüberküloz bakteriyel bir enfeksiyondur ve tedavi vücuttaki tüm bakterileri yok etmeyi hedefler. Aktif tüberküloz hastalığı, belirtilerin görüldüğü ve hastalığın hava yoluyla diğerlerine bulaşabileceği bir evredir. Hem uzun dönemli komplikasyonları önleyerek kendinizi güvence altına almak hem de sevdiklerinizi korumak için tüberküloz tedavisine doktorun tam olarak önerdiği şekilde ve planlanan süre boyunca devam etmelisiniz.

Tüberküloz tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi en az 6 ay boyunca sürer. Tüm ilaçların alınması bakterilerin yok edilmesi için önemlidir. Bir akrabanız ya da arkadaşınız tedavinize yardımcı olmak için size ilaçlarınızı hatırlatabilir. Telefonunuzun tekrarlayan alarmını kurarak kendi kendinize de hatırlatabilirsiniz. 

Eğer yapılan testlerde tüberküloz hastası olduğunuz belirlenirse bir an önce tedaviye başlamanız gerekir. Böylece hem kendinizi daha çabuk iyi hissedersiniz hem de başkalarına bulaştırma ihtimalini azalır. 

Eğer tüberküloz akciğerlerinizde veya boğazlarınızdaysa tedaviye başladıktan iki hafta sonra hastalığı artık başkalarına bulaştırmazsınız. Kendinizi iyi hissetmeniz ve belirtilerin hafiflemesi birkaç haftayı bulabilir ancak sürekli bitkin ve hasta hissetme durumunuz sona erecektir. Kendinizi iyi hissetseniz bile tüm ilaçlarınızı bitirmeniz gerekir. Yoksa hastalık tekrar başlayabilir. 

Tüberküloz tedavisi genellikle dört farklı antibiyotik ilacın kombinasyonları şeklinde yapılır. Bunlar isoniazid, rifampisin, pirazinamid ve ethambütol adlı antibiyotiklerdir. Tedavinin ikinci ayı bittiğinde bunların sadece bazılarına devam etmeniz önerilebilir. 

Her türlü ilaçta olduğu gibi bunların da yan etkilerini görebilirsiniz. Çoğu yan etki endişe verici bir durum yaratmaz ve kendiliğinden geçer. Doktorunuz size tedavinin yan etkileri hakkında bilgi verecektir. Olası şikayetler arasında baş dönmesi ve mide bulantısı, ciltte döküntüler, batma ve karıncalanma hissi, grip benzeri belirtiler mevcuttur. Çok nadir olarak bazı hastalarda sarılık yan etkisi görülebilir. Cilt ve gözlerde sarımtırak bir ton ortaya çıkar. Eğer bu etki görülürse hemen doktora danışarak tedaviye ara verilmelidir. 

Tüberküloz tedavisini tamamlamadığınızda bakteri hala vücudunuzda olacaktır. Bunun ardından hastalık ciddi bir şekilde geri gelebilir, hatta ilaca dirençli tüberküloz geliştirebilirsiniz. Ayrıca bu ölümcül olabilen hastalığı başkalarına bulaştırmanız ihtimali de devam eder. İlaca dirençli tüberkülozun tedavisi daha zordur. Bunun için kullanılan ilaçların yan etkileri daha fazladır ve en az 18 ay boyunca alınmaları gerekir. Böyle bir durumda tedavinin hastanede sürdürülmesi gerekebilir.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

6 yıllık evliyim çocuk sahibi olamıyorum fsh hormonum 25 ckti tedavi si varmi kök hücre yapay yumurta tedavileri uygulanır mi bnm için tüplerim açık g... devamı