Dudakların kenarlarında şişlikler olarak kendini gösteren uçuklar herpes simplex virüsünün bir çeşidi olan HSV-1 virüsü sebebiyle oluşurlar. İnsanların %80 ila 90’ı virüsü taşır ancak dörtte biri sık sık uçuk çıkarır.
İskoçya’da yapılan araştırmada uçuklardan etkilenen kişilerin kan örnekleri analiz edildi. Bu kişilerin IL28b olarak adlandırılan gende bir mutasyona sahip oldukları görüldü. Bu mutasyon vücudun HSV-1’e karşı yeterince bağışıklık tepkisi verememesi anlamına geliyor.
Araştırmacılardan Profesör Juergen Haas çoğu kişinin herpes simplex virüsünü taşıdığını ama şimdiye kadar neden bazı kişilerde uçuk çıktığının bilinmediğini söylüyor. Virüse olan hassaslığın genlerle alakalı olduğunun bilinmesi araştırmanın hem virüsün evrimine hem de virüsü taşıyanların enfeksiyona olan yatkınlığına eğilmesini gerektiriyor.
IL28b geni hepatit C hastalarının tedaviye verdikleri tepkiyi etkilemesiyle de biliniyor. Eğer bu gen mutasyona uğramışsa hastaların tedaviye daha az cevap verdiği görüldü. Araştırma tek bir genetik mutasyonun birden çok virüsle ilişkili olabileceğinin kanıtları arasına katıldı.
Herpes simplex virüsünü taşımayan kişilerin virüsü kapmamak için alabileceği önlemler mevcuttur. Enfekte bir kişiyi öpmek gibi, vücut sıvılarına temasın söz konusu olduğu şeyler yapılmamalıdır. Çatal, bıçak, bardak gibi malzemeler ve uçuğu olan kişilerin kullandığı diğer araçlar kullanılmamalıdır.
Virüsü kaptıktan sonra daha fazla uçuk çıkmasını önleyecek kesin bir önlem yoktur. Uçukları tetikleyen stres, grip gibi faktörlerden kaçınarak, dudak balsamı, güneş kremi kullanarak, uçuklu biriyle havlu, jilet, diş fırçası gibi eşyaları paylaşmayarak, uçuk varsa elleri bol bol yıkayarak ve uçuğa dokunmayarak, doktora danışarak uçuk görülme sıklığını azaltmak ve virüsün yayılmasını engellemek mümkündür.
Uçuk nasıl tedavi edilir?
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
Boğazımda ve dudak kenarlarında uçuk denilen intihap oluyor bunun sebebi ve çözüm yolu nedir .... devamı
Uçuk
Uçuklar Hakkında 7 Yanlış Kanı
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Uçukları Önleme
Uçuklar Ve Hamilelik: Bebeğinize Etkileri Ne Olabilir?