Burun uçuğu, burun içinde ve çevresinde herpes simpleks virüsünden (HSV) kaynaklanan kabarcıklar ve yaralardır. Bunlar yaygın olarak ağız, cinsel organlar ve kaba etlerin içlerinde ve etrafında bulunur ama vücudun neredeyse her yerinde ortaya çıkabilir. Yaralar hem rahatsız edici hem de sevimsiz olabilir ve bazı kişilerde sık sık meydana gelebilir. Burun uçukları ölümcül olmasa da kronik hastalıkları olan kişiler ve bebekler için ciddi bir enfeksiyon endişe verici olabilir.

Bunlar genelde şeffaf sıvıyla dolu kabacıklardır. Ne yazık ki burun uçuğu burun bölgesinde derin yaralara yol açabilirler, özellikle de enfekte olurlarsa.

Burun uçuğu enfeksiyonlarının iki türü vardır: primer enfeksiyonlar ve tekrarlayan enfeksiyonlar. Kişilerin çoğunluğu herpes virüsüne maruz kaldıklarında enfekte olur ama yalnızca %10’unda açık açık bir kabarcık meydana gelir. Primer enfeksiyon için, yaralar ilk olarak kişi enfekte kişiyle temas ettikten 2-20 gün sonra ortaya çıkar. İlaveten primer enfeksiyon yaraları bir hafta ila on gün sürecektir. Primer enfeksiyon yaraları iyileştikten sonra yara olması olası değildir ama virüs vücudu asla terk etmez.

Tekrarlayan enfeksiyonlar genelde primer enfeksiyon kadar şiddetli olmaz. Tekrarlama tam olarak aynı yerde veya oranın yanında meydana gelebilir. Tekrarlayan enfeksiyonlar her iki haftada bir veya aylar sonra meydana gelebilir. Genelde, tekrarlayan enfeksiyonlar başka etmenler, örneğin güneş, stres, ateş veya travma gibi başka faktörlerden ya da hiçbir neden olmadan ortaya çıkar.

Burun uçuğu genelde başka insanlarla yakın temastan meydana gelir. Bulaşması ve yayılması kolaydır. Banyo havlusu, el bezi paylaşmaktan, hatta başka insanlardan sonra yemek yemekten geçebilir. Birçok kişi ilk burun uçuğu nöbetini çocukluklarında geçirir ve ilerleyen yıllarda tekrarlayan enfeksiyonlardan mustarip olur. Anti viral ilaçlarla tedavi edilebilir ve belirtileri azaltmaya yardımcı reçetesiz bir dizi ilaç da vardır.

Burun uçuğu hakkında daha fazla bilgi için bir dermatologa danışın. Dermatolog, burundaki yaraların herpes simpleks 1 virüsünden mi yoksa farklı bir sorundan mı kaynaklandığını belirleyebilecektir. Burun uçuğuna benzeyebilen başka hastalıklar da vardır, o yüzden tıbbi bir görüş her zaman kişisel teşhisten daha güvenlidir.
İLGİLİ MAKALE

Dilde (Uçuk) Herpes

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

Boğazımda ve dudak kenarlarında uçuk denilen intihap oluyor bunun sebebi ve çözüm yolu nedir .... devamı