Araştırmacılar mide ülserine neden olan bazı bakterilerin, mide kanseri gibi daha ciddi sorunlara yol açma riskinin neden diğerlerine göre daha yüksek olduğunu ortaya çıkaran büyük bir ipucu keşfetti: Söz konusu bakterilerin etraftaki mide hücrelerini kullanarak kendilerini bağışıklık sisteminden korudukları sonucuna vardılar.
Helikobakter pilori (Helicobacter pylori – H. Pilori) insan midesine bulaşabilen ve iltihap, ülser, hatta potansiyel olarak mide kanserine sebep olan bakteriyel bir türdür. Ancak H. pilori enfeksiyonlarının sadece küçük bir kısmı sonuç olarak kansere yol açıyor, bu da araştırmacıları hangi biyolojik olayların bu gidişi harekete geçirdiğini bulmaya itiyor.
Hastalık riskini artırdığı görülen H. pilori türlerinden biri cag+ türüdür. Bu tür, mide duvarındaki hücrelere enjekte edebildiği bir protein dizisi içermektedir; bakteriler ve mide hücreleri arasındaki bu etkileşim kronik hasara katkıda bulunan kilit nokta olabilir.
Araştırmacılar, farelerdeki H. pilori çeşitlerinden bir cag+ türünü araştırdılar ve CagE denilen bir proteinin, mide hücrelerinin DAF (Decay Accelerated Factor) denilen bir reseptörü etkinleştirmesine neden olduğunu buldular; DAF, bağışıklık sisteminin istenmeyen hasarını önlemek için hücreleri öldürebilen yakın bölgedeki bağışıklık proteinlerini ortadan kaldırıyor.
Özünde, bakteriler bağlandıkları komşu hücrelerdeki DAF reseptörlerini, kendilerini bağışıklık sisteminden koruyan bir muhafız gibi kullanıyor. Araştırmacılar, sürekli DAF etkinliğine neden olarak H. pilorinin devamlı iltihaplı bir ortam yaratarak daha ciddi hastalıkların gelişimi için gerekli olan eşiği düşürdüğünü söylüyor.
KANSER KALITSAL MIDIR, ÖNLENEBİLİR Mİ?
Uzm. Dr. Meftun ÇELİKÇİ
öncelikle geçen gün test yaptırdım hemogram testi. sonuçlarım : hgb:11.3 normal aralık: 12.3-15.3 /// mcv:76.9 normal aralık :80-96/// rdw:16.0 norm... devamı
İçme Suyundaki Bakterilerle Mide Ülseri Arasında Bağlantı
Ülser Ve Belirtileri
Üre Nefes Testi Ve Helikobakter Pilori
Mide Ülseriyle Yaşamak
İftarda Soğuk Sudan Uzak Durun