- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Testleri
- Tedavisi
Nedir
Peptik Ülser
Peptik ülser, mide iç zarında veya onikiparmak bağırsağında (duodenum) gelişen yaradır. Ülser, bağırsak ya da midenin koruyucu katmanında hasar olduğunda gelişir. Hasar gerçekleştiğinde sindirim sıvıları, bağırsak ve mide dokularına zarar verebilir. Hidroklorik asit ve pepsin denilen enzimi içeren güçlü sıvılar, özofagusa (yemek borusu) da zarar verebilir. Özofagus, gırtlağınızdan mideye kadar uzanan bir tüptür.
Peptik ülser artık insanların hayatları boyunca katlanmak zorunda olduğu bir durum değildir. Çoğu ülser tedavi edilebilir ve belirtileri hızla kaybolur.
Midede oluşan peptik ülsere, gastrik ülser (mide ülseri) denir. Onikiparmak bağırsağında oluşan ülsere ise duodenal ülser denir.
Belirtileri
Belirtiler
Belirtiler şunlardır:
- Göğüs kemiğiyle göbek deliği arasındaki bölgede kemirme ve yanma şeklinde ağrı. Bazı kişilerde sırt ağrısı da olabilir: Ağrı birkaç dakika ila birkaç saat arasında sürebilir ve haftalarca devam edebilir.
- Ağrı genellikle anti-asit (asit giderici) ya da asit azaltıcı almanızdan kısa bir süre sonra yok olur.
- İştah azalması ve kilo kaybı
- Yemekten sonra şişkinlik ya da bulantı
- Kusma
- Kan veya kahve telvesi görünümünde kusma.
- Katrana benzeyen siyah gaita ya da gaitada koyu kırmızı kan çizgileri görülmesi.
Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve bazı kişilerde hiç belirti görülmeyebilir.
Sebepleri
Sebepler
Peptik ülserin iki yaygın nedeni vardır. Bunlar:
- Helikobakter pilori (H.pilori) enfeksiyonu
- Steroid yapıda olmayan iltihap önleyici ilaçlar (Nonsteroid antiimflamatuvar ilaçlar - NSAIDler)
H.pilori ve NSAID’ler mide veya bağırsağın koruyucu mukus tabakasına hasar verir. Mukus tabaka ise sindirim sıvılarının mideye ve bağırsağa zarar vermesini önler.
Testleri
Teşhis
Doktorunuz belirtiler ve genel sağlık durumunuz hakkında sorular soracak ve sizi fiziksel muayeneden geçirecektir.
Doktorunuz ülser ya da ülserle benzer belirtiler gösteren başka bir sağlık sorununuz olduğunu düşünürse (sindirim güçlüğü ya da mide zarının irritasyonu gibi), test yaptırmadan önce belirtileri ilaçla tedavi etmeyi deneyebilir.
Eğer belirtiler şiddetli değilse ve 55 yaşın altındaysanız doktorunuz, H.pilori enfeksiyonuna dair bir işaret olup olmadığını anlamak için bazı basit testler isteyebilir (kan, nefes ve gaita testi).
Ülser olup olmadığınızı anlamanın en iyi yolu, ülser ve H.Pilori enfeksiyonu aramak için endoskopi isimli daha komplike bir testi yaptırmak olacaktır. Endoskopi, doktorunuzun yemek borunuzdan içeriye, midenize ve ince bağırsağınıza bakmasına imkan verir. Endoskopi genellikle sindirim hastalıkları üzerine uzmanlaşmış olan gastroenteroloji uzmanı tarafından yapılır.
Doktorunuz belirtilerin ülserden ziyade mide kanserinden kaynaklandığını düşünüyorsa da endoskopi yapabilir. Bu, çok sık gerçekleşen bir durum değildir. Test esnasında doktorunuz doku örneği alabilir (biyopsi). Ve bu doku, kanser için incelenebilir.
Tedavisi
Tedavi
Peptik ülserin tedavisi için çoğu hastanın mide asidi miktarını azaltıcı ilaçlar alması gerekir. Eğer H.pilori enfeksiyonu varsa antibiyotik de almanız gerekebilir. Eğer enfeksiyonun tedavisi için doktorunuz antibiyotik yazarsa tüm hapları doğru şekilde almanız gereklidir. Antibiyotiği doğru şekilde alırsanız enfeksiyonun iyileşmesi daha muhtemel olacaktır.
Eğer sigarayı bırakır ve alkolü azaltırsanız ülserin hızlı iyileşmesini sağlayabilir ve tekrarlanmasını önleyebilirsiniz. Aspirin, ibuprofen veya naproksen gibi ilaçların kullanımı da ülserin tekrarlanma ihtimalini arttıracaktır.
Ülserin belirtilerini görmezden gelmek iyi bir fikir değildir. Bu, tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Belirtiler bir süreliğine yok olsa da hala ülseriniz olabilir.
Ülser Ağrısına İyi Gelen Şeyler
Op. Dr. Sinan GÖKER
Hocam merhaba; annem yaklaşık 2 ay önce katarakt ameliyatı oldu.İki gözünde de sarı nokta hastalığı vardı,göz içi iğne de yapıldı kendisine.Dünya göz ... devamı
Aspirin Kullanımı
Kan Pıhtılaşma Bozuklukları
Kolon Polipleri
Kolon Kanseri Nedir
Rektal Kanser