Dikkatli bir inceleme ve değerlendirme yapıldıktan sonra, yaranın temizlenmesi gerekir.
- Ardından yara bölgesinin lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) kullanılarak duyarsızlaştırılması gerekebilir. Bu herhangi bir rahatsızlık hissetmeden yara üzerinde daha derin bir inceleme yapılabilmesini sağlayacaktır. Basınç hissedebilirsiniz fakat hiç ağrı ya da acı hissetmezsiniz.
- Eğer yara dikiş gerektiriyorsa, antiseptik(mikrop engelleyici) bir sıvı karışımı ile temizlenir ve yara bölgesi çevresine mikroptan arındırılmış havlu veya örtüler yerleştirilir.
Doktorunuz steril eldivenler giyerek yara kenarlarını bir arada tutabilmek için dikiş uygular.
Bu işlemin de tamamlanmasının ardından yara bölgesi tekrar temizlenir ve üzeri mikrop kapmaması için steril bir şekilde kapatılır. - Doktorunuz yaranıza uygulamanız gereken bakım ile ilgili olarak ayrıntılı talimatlar verebilir.
Genellikle bandajın en az iki gün süreyle yaranızın üzerinde kalması gerekir. Şişlik ve ağrı oluşma riskini en aza indirmek için, bandaj temiz ve kuru tutulmalıdır.
Herhangi bir ağrıyı engellemek ya da etkisini azaltmak için, genellikle asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz ağrı kesicilerin kullanılması yeterlidir.
Dikişlerinizin ne zaman alınması gerektiği doktorunuz tarafından bildirilecektir. özellikle yüz bölgesinde uygulanan dikişler alınırken, iyileşme sürecindeki yara üzerindeki basıncı azaltmaya ve yara dokusu oluşma riskini düşürmeye yardımcı olmak amacıyla küçük bantlar yapıştırılabilir. Oluşabilecek renk farklılığını önleyebilmek için, yara bölgesine altı ay boyunca güneş kremi uygulamanız yararlı olacaktır. Isırık yaralarının tedavisinde, yara geniş bir alanı etkilemediği veya yüz bölgesinde olmadığı sürece dikiş kullanılmaz. Birçok ısırık yarası mikrop kapmaya elverişlidir. Bu yüzden doktorlar bu tip yaraları günlük bakımın derinlemesine uygulanabilmesi için açık bırakmayı tercih ederler. Isırık yaralarının tedavisinde, genel olarak antibiyotik kullanılır.
• Abrazyonların (sıyrıklar) yıkanması ve çevrelerindeki dokunun temizlenmesi gerekir. Yara etrafındaki tüm kir ve artık dokunun temizlenmesi önemlidir, çünkü eğer artık kalırsa deride bir dövme gibi kalıcı renk değişikliği oluşmasına sebep olabilir.
• Delinme şeklinde oluşan yaralar dikkatli bir inceleme gerektirir. Eğer yara bölgenizdeki deri içinde herhangi bir kir veya artık doku varsa, doktorunuzun enfeksiyon oluşumunu engelleyebilmek için küçük bir alanı alması gerekebilir.
Yanlış Bilgi: Şeker Hastasının Yarası İyileşmez
Prof. Dr. Serap UYSAL
iyi günler sayın hocam. benim yaklaşık 3 hafta once bi evladım oldu (erkek) ilk gün hastanedeyken ufak bi nöbet geçirdi ve hastane çalışanları bunu ga... devamı
Çürük İlk Yardım
Elektrik Çarpması
Evcil Hayvanlarınızdan Öğrenebileceğiniz 20 Şey
Berelenmelerde İlk Yardım
Çürükleri Tedavi Etmenin Ve Önlemenin En İyi 7 Yolu