Yirmilik dişler ağzımızın arka kısmında yer alırlar. Her insanda dört tane yirmilik diş vardır, bunlar ağzımızın her iki tarafında, üstte ve altta birer tanedirler. Diğer dişlerin aksine yirmilik dişler gençliğin son yıllarında ya da yetişkinliğin ilk yıllarında çıkmaya başlarlar. Bu dişler çıkarken diş etleri yarılarak dişlerin önünü açarlar. Etraflarındaki bölge şişebilir ve ağrıyabilir. Daha fazla enflamasyonu veya enfeksiyonu önlemek için diş doktorunuz yirmilik dişlerin çekilmesini önerebilirler. Yirmilik dişlerin çekimi anestezi uygulanmasını gerektirir ve iyileşme sürecinin hızlanması için diş etlerine dikiş atılabilir. Tedavi sürecinde ağız bölgesinin temizliği önemsenmeli ve yirmilik diş çekimi sonrası beslenmeye dikkat edilmelidir. Ancak bu konularda yapmanız gerekenler size özel olacağından doktorunuzun tavsiyelerini uygulamanız doğru olacaktır.
Yirmilik diş çekimi sonrası beslenme sırasında ameliyatın yapıldığı bölgedeki dokuların hasar görmesini önlemek ve enfeksiyonun ortaya çıkmasına sebep olmamak için sert gıdalardan kaçınmak şarttır. Yumuşak ve sade gıdalar genellikle ameliyattan sonra tavsiye edilenlerdir.
Diş etlerinde kan pıhtılaşmasının devam edeceği, en az iki üç günlük süre boyunca hastalar kendilerine önerilen beslenme düzenine uymalıdırlar. Bu kan pıhtılarının oluşması iyileşme için çok önemlidir, çünkü bölgeyi korurlar ve olası, geri döndürülemez sinir hasarını önlerler. Bu durum iyileşmeyen diş yuvası olarak da bilinir. İlk birkaç gün asıl kritik evre olsa da bazı doktorlar daha uzun süreli önerilerde bulunabilirler.
İçecekler de yirmilik diş çekimi sonrası beslenmenin önemli bir unsurudur. Ağızda nötr bir ortam oluşturmak ama bu sırada gerekli besin maddelerini de almak önemlidir. Hastalar, özellikle de ilk 24 saat boyunca bol su içmelidirler. Alkollü, kafeinli, gazlı veya sıcak içecekler içmekten kaçınmalıdırlar. Ayrıca bir şey içerken pipet kullanımından kaçınılmalıdır. Pipet kullanmak ameliyat yapılan bölgeye baskı uygulayabilir.
Nötr soğuk gıdalar ameliyat sonrası ilk 24 saat boyunca tercih edilebilir. Yoğurt, dondurma, elma püresi iyi seçeneklerdir. Bunlar hem besin maddesi içerirler hem de soğuk olmaları enflame diş etlerini veya dokuları rahatlatır. Hasta kendisini iyi hissettiğinde yarı katı gıdalara geçiş yapabilir. Puding, jöle, çorba bu evrede tüketilebilir. Ancak çorbanın sıcak değil ılık olmasına dikkat edilmelidir.
İyi günler hocam, son zamanlarda üst sol tarafta en sonda bulunan boşlukta (diş etinde) hafif bir acı hissediyorum parmağımla dokandığım zaman biraz s... devamı
Diş Ekiminde Lazer Farkı
Yirmi Yaş Dişlerimin Çıktığını Nasıl Anlayabilirim?
Diş Çürüğü Görülme Oranı Yüzde Doksanların Üzerinde
Mutlu Ve Güvenli Bir Şekilde Gülümsemek İçin İpuçları
Yirmi Yaş Dişi Çekiminden Sonra Oluşan Şişmeyi Azaltmak