Uzmanlara göre, halk arasında ''diş ekimi'' olarak bilinen implant tedavisinde, lazer yüzeyli implantlardan, diğerlerine göre daha yüz güldürücü sonuçlar alınıyor.
Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Ali Arif Özzeybek, tedavide kemik kaybının az olmasının, implantın hem daha uzun ömürlü olmasını hem de estetik açıdan problem ortaya çıkmasını engellediğini bildirdi.
Güney Kore'de yapılan Dünya İmplant Kongresi'nde açıklanan, 5 yıllık bir araştırmanın sonuçları hakkında bilgi veren Özzeybek, ''lazer lok'' denilen lazer yüzeyli implantların kullanıldığı hastalarda ''kemik kaybının yok denecek kadar az olduğunun saptandığını'' söyledi.
Araştırmayla diğer sistemlerle yapılan implantlarda 1-2 milimetrelik kemik kaybı belirlendiğini, lazer yüzeylilerde ise bu kaybın ilk bir yılda sadece 0.59 milimetre olarak bulunduğunu ifade eden Özzeybek, ''Kemik kaybının az olması, implantın hem daha uzun ömürlü olmasını hem de estetik açıdan problem ortaya çıkmasını engelliyor'' dedi.
Özzeybek, aynı kongrede açıklanan bir diğer araştırmada ise kemiklerin ince ya da iki diş arasındaki boşluğun dar olduğu bölgelerde kullanılan 3 milimetrelik lazer sistemli implantların, aynı uzunluktaki diğer implantlara göre daha kuvvetli olduğunun belirlendiğini anlattı.
Dr. Ali Arif Özzeybek, ''Lazer sistemli implantların çiğneme esnasında uygulanan kuvvete karşı daha dayanıklı olduğu belirlendi. Bunlarda kırılma, etrafında kemik kaybı ve vida gevşemesi, diğerine göre yok denecek kadar az bulundu'' bilgisini verdi.
''Kalçadan kemik yapacağız''
Ağızda kemik kaybının yoğun olduğu hastalarda, ''kemik tozu'' kullanılarak uygulanan tedavinin yerini, artık hastanın kalça bölgesinden alınarak elde edilen kök hücre naklinin aldığını bildiren Özzeybek, şunları kaydetti:
''Ağzında kemik kaybı çok olan hastanın kalça bölgesinden girilip kök hücre toplanıyor. Bu kök hücre kemik tozuyla karıştırılarak kemik yetersizliği olan bölgeye uygulanıyor. Yöntem, sarkık sinüslerde de çok olumlu sonuçlar veriyor. Bu yöntemle oluşan kemik, çok kaliteli oluyor. Kök hücre kullanılmadığında yeni kemik 6-9 ayda oluşurken kök hücre kullanıldığında süre 3-4 aya düşüyor.''
Yaklaşık bir yıldır ABD'de uygulanan yöntemin kısa süre içinde Türkiye'de de uygulanmaya başlanacağını bildiren Özzeybek, 15-16 Ekim'de Hacettepe Üniversitesinde bu konuda toplantı düzenleneceğini söyledi.
İmplant tedavisi nedir?
Travma, tümör veya en sık rastlanan biçimiyle doğal dişlerin kaybedilmesi sonucu ağızda kemik kaybı oluşabiliyor. Ağızda kemik kaybı, bu durumdaki bir kişinin doğal koşullar altında yeni bir kemik sahibi olamayacağı anlamına geliyor. Böyle bir durumda halk arasında ''diş ekimi'' olarak bilinen implant uygulamalarına başvuruluyor.
Tek diş eksikliğinde, yandaki dişler kesilmeden tek implant uygulanabiliyor. Kısmi dişsizlikte ise hareketli protezler yerine implant uygulamasıyla sabit protezler yapılabiliyor. Tam dişsizlikte de sabit bir protez yapılabildiği gibi, her çeneye 2 veya 4 implant yerleştirerek tam protezin tutuculuğunu artırılabiliyor.
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı
Diştedavisiyle İlgili Daha Fazla Bilgi Edinin
Doğumdan Yetişkinliğe Kadar Dişleriniz
Ağız Sağlığınızın Gösterdikleri
Diş Sağlığınızı Korumanın Doğal Yolları
Diş Enfeksiyonu İçin Antibiyotik Kullanımı