Tedavi

Yeni doğanınızın kemikleri ve eklemleri son derece esnek olduğu için yumru ayak tedavisi genelde doğumdan hemen sonra başlar. Tedavinin amacı çocuğunuz yürümeyi öğrenmeden önce, uzun dönem sakatlıklarını önleme umuduyla, ayağa görünümü ve işlevini kazandırmak. Tedavi seçenekleri şunlardır:

Esnetme ve kalıplama (Ponseti yöntemi): Bu tedavi ayağı doğru bir konuma sokmayı, ardından o konumda bir kalıba koymayı içerir. Birkaç hafta boyunca her hafta yeniden konumlama ve kalıplama yapılır. Ayağın şekli yeniden düzenlendikten sonra, esneme egzersizleri, özel ayakkabılar yoluyla veya üç yıl boyunca geceleri atel takarak korunur. Bu yöntemin etkin biçimde çalışması için çocuğunuzun atellerini doktorunuzun talimatlarına göre uygulamanız gerekir ki ayak eski konumuna geri dönmesin.

Esnetme ve bantlama (Fransız yöntemi): Bu yaklaşım ayağın şeklinin günlük olarak değiştirilmesini, ertesi gün doğru konumu korumak için yapışkan bant kullanımını içerir. İki ay sonra, tedaviler bebek 6 aylık olana kadar haftada üç kereye azaltılır. Ayağın şekli düzelir düzelmez ebeveynler günlük egzersizleri yapmayı sürdürür ve gece atellerini bebek yürüme yaşına gelene kadar kullanırlar. Bu yöntem 6 ay boyunca çok sık randevulara bağlı kalmayı gerektirir. Bazı uzmanlar Fransız yöntemiyle Ponseti yöntemini birleştirir.

Ameliyat: Bazı vakalarda, yumru ayak ciddiyse veya cerrahi olmayan tedavilere yanıt vermiyorsa bebeğinizin ameliyata ihtiyacı olabilir. Bir ortopedi cerrahı tendonları uzatıp ayağı daha uygun bir konuma getirebilir. Ameliyattan sonra, şekil bozukluklarının tekrarlamaması için çocuğunuzun bir yıl kadar atel takması gerekir.

Tedaviyle bile yumru ayak tamamen düzeltilemeyebilir. Ama çoğu vakada, erken tedavi edilen bebekler normal ayakkabılar giyer ve normal, etkin yaşamlar sürer.

Testler

En yaygın olarak, bir doktor yumru ayağı doğumdan sonra sadece yeni doğanın ayaklarının şekline ve konumuna bakara fark edebilir. Doktor, deformasyonun ciddiyetini tamamen anlamak için röntgen önerebilir.

Doğumdan önce, bebeğin ultrason muayenesi sırasında bazı yumru ayak vakaları açıkça görülebilir. Yumru ayak her iki ayağı da etkiliyorsa ultrasonda görülür olması muhtemel. Doğumdan önce sorunu çözmek için hiçbir şey yapılamaz ama kusuru bilmek size yumru ayak hakkında daha fazla bilgi edinmek ve uygun sağlık uzmanlarıyla, örneğin genetik danışman veya ortopedi cerrahıyla temasa geçmek için zaman tanıyabilir.

Komplikasyonlar

Yumru ayak, çocuğunuz ayağa kalkıp yürümeye başlayana kadar sorunlara neden olmaz. Çocuğunuzun hareketliliği biraz kısıtlanabilir ve etkilenen ayak etkilemeyen ayaktan 1,5 numaraya kadar küçük olabilir. Yumru ayağı tedavi etmek genelde çocuğunuzun, hem görünüşü hem de işlevi açısından nispeten normal bir ayağa sahip olmasıyla sonuçlanır.

Ama tedavi edilmezse yumru ayak bir sıkıntı haline gelebilir. Çocuğunuzun artrit olma ihtimali artmakla kalmaz, ayağın alışılmadık görünümü ergenlik yıllarında endişe haline gelebilir. Bileğin çarpık olması çocuğunuzun tabanlarına basarak yürümesine izin vermeyebilir. Çocuğunuz bunu telafi etmek için ayak parmaklarının köklerine, dışlarına, hatta ciddi vakalarda üst kısmına basarak yürüyebilir. Bu ayarlamalar baldır kaslarının doğal gelişimini engeller, ayakların üstünde büyük yaralara veya tahrişlere neden olur ve tuhaf bir duruşla sonuçlanır.

Risk Faktörleri

Risk faktörleri şunlar:

Cinsiyet: Yumru ayak erkeklerde daha yaygındır.

Aile tarihçesi: Sizde, eşinizde veya başka çocuklarınızda yumru ayak varsa bebeğinizde de muhtemelen olacaktır.

Hamilelikte sigara içmek: Eğer ailesinde yumru ayak tarihçesi olan bir kadın hamilelikte sigara içerse bebeğin bu duruma dair riski ortalamadan 20 kat daha fazladır.

Nedir?

Yumru ayak genelde doğumda mevcut (kalıtsal) bir dizi anormalliği tanımlar, bebeğinizin ayağı şekil veya konum olarak çarpıktır. “Yumru ayak”, ayağın bileğe golf sopasının başı gibi keskin bir açıyla konumlanmasıdır. Yumru ayak nispeten yaygın bir doğum kusurudur ve genelde, diğer yönlerden sağlıklı bir yenidoğan için engelleyici bir sorundur.

Yumru ayak hafif ya da ciddi olabilir, bir veya iki ayağı etkileyebilir. Yumru ayak, çocuğunuzun yürüme vakti geldiğinde gelişimini engelleyecektir, o yüzden yumru ayağı genel olarak doğumdan hemen sonra tedavi etmek önerilir.

Tedavi genelde başarılıdır, çocuğunuzun ayağının görünümü ve işlevi ilerleme gösterir.

Belirtiler

Birçok vakada, yumru ayak bebeğinizin ayağının üstünü aşağı ve içeri doğru çarpıtır, kemeri artır ve topuğu içe doğru çevirir. Ayak o kadar ciddi biçimde dönmüş olabilir aslında ters yüz olmuş gibi görünebilir. Ayrıca, çocuğunuzun etkilenen bacağındaki baldır kasları da genelde az gelişmiştir ve etkilenen ayak diğer ayaktan genelde 1 cm daha kısadır. Ama görüntüsüne rağmen yumru ayak rahatsızlık veya ağrıya neden olmaz.

Doktora ne zaman gitmeli?

Doktorunuz yumru ayağı muhtemelen çocuğunuz doğduktan sonra fark edecek. O zaman size en uygun tedaviyi tavsiye edecektir.

Önleme

Yumru ayağın sebebi bilinmediği için onu engellemek için kesin önlemler alamazsınız. Ama hamileyseniz bebeğinizin doğum kusurlarını, örneğin yumru ayağı sınırlamak için adımlar atabilirsiniz. Bu adımlar sigara içmemek veya sigara içilen ortamlarda bulunmamayı, alkol kullanmamayı ve doktorunuz tarafından onaylanmamış ilaçları kullanmamayı içerir.

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

merhaba benim oğlum yumru ayak olarak doğdu 7 günlükken tedavisine başladım alçıyla başladım tedavisine ve bu yaklaşık 2,5 ay sürdü daha sonra protez ... devamı