Bebek beyninin gelişimi üzerinde genetik yoluyla anne- babadan gelen ve çevre şartlarının oluşturduğu çeşitli unsurlar oldukça etkilidir. Aileler ve bakıcılar tam da bu nedenle oluşturulan beyin bağlantısı türlerini etkileme konusunda çok önemli bir role sahiptirler.
Hayatın İlk Üç Yılındaki Önemli Unsurlar
- Gülücükler , sarılmalar ve kahkahalar içeren sıcak ve sevgi dolu davranışlar , sohbet ve oyun gibi olumlu zihinsel tetikleyicilerle birleştiğinde beynin kimyasal gelişimini iyi yönde etkileyecek ve mutluluk hissini arttıracaktır.
- Bir çocuğa cevap vermemek ya da onunla yeterince ilgilenmemek beynin stresle ilgili kimyasallarının seviyesini arttıracaktır. Bu da ileriki yıllarda duygusal , sosyal , düşünsel ve bedensel sorunlara neden olabilcektir.
- Çocuğun temel gereksinimleri karşılandıktan sonra ( fizyolojik-gıda ve sıcaklık duygusu vb. - , güvenlik , ruhsal beslenme, özsaygı ) yeni sosyal ve zihinsel beceriler öğrenebilme yeteneği gözle görülür şekilde artacaktır.
- Deneyimler yoluyla öğrenme bir bebeğin beyin gelişimi için son derece önemlidir. Okuma yoluyla kelimelere , konuşmaya , şarkı söylemeye , günlük alışkanlıklara , güvenli şekilde çevresini keşfetmeye ve oynamaya erken başlaması dil öğrenme ve sosyal beceriler edinme konusundaki gelişimini teşvik edecektir. Televizyon seyretmenin beyin gelişimi üzerinde benzer bir olumlu etkisi yoktur.
- Bu yaş grubundaki çocuklar kendi hızlarıyla gelişmeleri için serbest bırakılmalıdırlar. Bir alandaki gelişimi hızlandırmaya çalışmak başka alanlardaki gelişimi yavalatabilir. Bir çocuğun gelişimini olumlu etkilemek için sadece ‘ var olabilmesini ‘ hızlandırmak önemlidir.
Dr. Canan YILDIRIM
iyi günler oğlum 2 buçuk aylıkken bazadan düştü ve düştüğü gün çok fazla uyuyordu zorla uyandırmaya çalışsamda uyanıp tekrar hemen uyuyordu bir kaç gü... devamı
Anne Sevgisi Görmeyen Çocuklar Obez Olabiliyor
Çocuklarla Dalga Geçmek Kekemeliğe Yol Açabilir
Yetişkinlerin Sigara İçmesi Çocuklarda Menenjit Riskini Arttırıyor
Okul Çağındaki Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisine Dikkat!
Çocuğunuz Okula Gitmek İstemiyor Mu?