Gelişim Aşamaları
18 - 24 ay arasında çocuğunuzun ayaklarının üzerinde çok daha sağlam durduğunu farkedeceksiniz.Giderek daha fazla bağımsız hareket işareti göreceksiniz. Çocuğunuzun kendisini duyurma ve anlaşılma gereksinimi istikrarlı biçimde artacak.Tüm bu değişimler süregelen beyin ve hafıza gelişimi ile aynı zamanda gerçekleşecek. Bu da çocuğunuzun neredeyse her gün yeni kelimeler keşfedeceği ve bol bol çocuk gevezelikleri dinleyeceğiniz anlamına geliyor. Bu dönemde aşırı kontrollü oyun zamanları gelişimi hızlandırmak yerine engelleyebilir.
İlk Davranışlar
Çocuğunuz bu dönemde kendi davranışları üzerinde kontrol kurmayı öğrenmeye ve ''evet'' ile ''hayır'' arasındaki farkı anlamaya hazır olduğu için bazı net davranış kuralları koymanın zamanı gelmiş demektir.
21 - 24 ay arasında çocuğunuzun muhakeme yeteneğinde çok belirgin farklılıklar göreceksiniz. Çok katı kurallar koymanıza gerek yok ama bu dönem çocğunuza daha fazla alışkanlık kazandırmak ve onun gününü yapılandırmak için en ideal zamandır. Bu aylarda yemek, uyku ve kalkış saatlerini ayarlayıp çocuğunuzu bu günlük ritme alıştırırsanız bir kaç ay içinde hayatınız inanılmaz biçimde kolaylaşacaktır.
Ruhsal Gelişim
Ayrılık endişesi, çocuğunuzun hayal gücünün gelişimi ve muhakeme yeteneğindeki artışla eşzamanlı olduğundan bu 6 aylık dönemde de büyük bir sorun olmaya devam edecektir.Daha önceden işe gitmek için hiç sorun yaşamada evden çıkıp gidiyorken bir anda çocuğunuz size yapışıp ağlamaya başlayabilir. Küçük çocuklar ayrılığı iç burkan bir acı olarak hissederler ve o üzüntü anında tekrar eve döneceğinize inanamazlar. Ona güven verici bir şekilde sarılın ve yakında evde olacağınızı anlatın.Anlayışlı ve kararlı olun.Bir süre sonra çocuğunuz da bu duruma alışacaktır.
Bu dönemdeki çocuklar bir yönleriyle ergenlik çağındaki gençleri andırılar.Hızla gelişen ve yönetilmesi zor duygusal değişimler yüzünden gergindirler. Bununla beraber dikkat seviyeleri giderek artmaktadır ve bu yüzden keyifli bir anında çağırırsanız önceden olduğundan daha fazla gerginleşecektir.
İlişkiler
Artık çocuğunuz aile bireylerinin yanı sıra sık gelen konuk ve arkadaşları da tanımaya ve kısa süreliğine de olsa sizden biraz uzakta oynayabilmeye başlamıştır.Sizinle arasında çok güçlü bir bağ vardır ve sizin kendisine olan ilginizden hoşnuttur.
Aynı zamanda siz bir başkasıyla konuşmaya başlar başlamaz sizden ilgi istediğini belli eder.Bu durumda ya işiniz bitene kadar onun ilgisini çekecek bir aktivite bulmalı ya da talebini görmezden gelmelisiniz. Böylece her zaman onunla ilgilenemeyeceğinizi net bir mesajla göstermiş olursunuz
18 aylık bebeklerin fiziksel gelişimi nasıl olmalı?
Dr. Canan YILDIRIM
iyi günler oğlum 2 buçuk aylıkken bazadan düştü ve düştüğü gün çok fazla uyuyordu zorla uyandırmaya çalışsamda uyanıp tekrar hemen uyuyordu bir kaç gü... devamı
Çocuk Hastalara Sanal Ortamda Tedavi
18-24. Aylık Çocuklarda Tekrarın Önemi
Yetersiz Uyku Çocuklarda Obeziteye Yol Açar
18-24 Aylarda Bebeğinizin Gelişim İşaretleri
Uzmanlardan Erkek Çocuklar Hpv Aşısı Tavsiyesi