Yavaşça Uzaklaşma Tekniği
Bu tekniği uygularken, çocuğunuz ilk birkaç gün içinde korkmuş ve rahatsız görünebilir. Sabırlı olun. Sizin yardımınız olmadan uykuya dalmayı öğrenmesi çok önemi bir beceridir.
- Her gece iyi geceler dedikten sonra ışığı söndürün ama yakınlarda kalın
- Bir şeyler söylemenize gerek yok,sadece orada durun.
- Işığı açmayın ve çocuğunuzun sohbetlerine karşılık vermeyin.
- Size sarılması konusunda taviz vermeyin. Arkanızı dönün sessiz ve gerekirse sıkıcı olun.
- Günler geçtkçe yavaş yavaş daha uzağa gitmeye başlayın. Bu , yatağın ayakucuna, bir sandalyeye , kapının dışına ve sonunda da tamamen uzağa gitmek olabilir.
- Eğer çocuğunuz yatağa hyatıyor ama heyecanını bastıramıyorsa bir kaç dakikada bir oa bakmak için odaya girebilirsniz ama bir şey konuşmamalısınız. Sadece çocuğunuzun sizin hala orada olduğununuzdan emin olmasını sağlayın.
- Kontrolleriniz arasındaki zaman dilimini giderek uzatın ve sonunda kontrol etmeyi tamamen bırakın.
Çabuk Dönüş Teknikleri
Geceleri uyanınca kendi kendine uyuak yerine sizin yatağınıza gelen çocuğunuz için özellikle yararlı bir tekniktir . Dikkatli olun bu tenik uygulamada biraz katı olabilir. Eğer işe yaramasını istiyorsanız çocuğunuzla konuşmamanız, göz eması kurmamanız veya ona ilgi göstermemeniz çok önemlidir.
- Çocuğunuzu yatırın ,onu sakinleştirin, masal okuyun,daha sonra ışığı söndürün , iyi geceler dileyin ve odayı terk edin.
- Eğer yataktan kalkarsa sinirlenmeden onu tekrar yatağa götürün ve bu arada hiç konuşmayın.
- Eğer çocuğunuz tekmeler savuruyor ve ağlıyorsa soğukkanlılığınızı koruyun ama kararlı olun.
- Tekrar kalkarsa kucağınıza alıp yatağına yatırın ama sinirlenmeyin. Çocuğunuz uykuya dalana kadar bu işlemi tekrarlayın.
- Eğer çocuğunuz yatağında kalıyor ama ağlamaya devam ediyorsa hemen yanına gitmeyin 1- 5 dakika arasında kendi haine bırakın. Kendi kendine uyumayı öğrenmek için de uyandığı zaman tekrardan uyuyabilmek için de zamana ihtiyacı vardır.
- Ağlamaya devam ediyorsa kısa süreliğine odaya girin ve sadece sakinleşmesi yönünde sessizce konuşun. Bu işlemi çocuğunuz uyuyana kadar sürdürün. Uyku sorunlarının uzun süre devam etmekte olduğu bazı durumlarda bu tekniği bir kaç hafa uygulamak gerekebilir.
Çocuklar anaokulunda öğlen uykusuna yatar mı?
Uzm. Dr. Gülnihal ŞARMAN
oglumuz 3 yaşında bir süredir sadece öglen uykusundan uyanınca kusuyor... devamı
Çocuklarda Penisilin Dozları Yeniden Gözden Geçirilmeli
Yenidoğanlarda Ağrıya Karşı Isı
Uzmanlardan Erkek Çocuklar Hpv Aşısı Tavsiyesi
Çocuklarda Geniz Etine Dikkat
Çocukların Beslenmesi: Aman, Acı! Eyvah, Ekşi!