- İçindekiler
- Sağlıklı Bebek Cildi
- Bebek Derisi Hassastır
- Doğum Lekeleri
- Banyo Yapmak Uygun mudur?
- Göbek Bağı Bakımı
- Banyo Zamanında Cilt Sorunlarını Önleme
- Bebeğin Saçları
- Pişik
- Doktoru Ne Zaman Aramalısınız?
- Bebek Cilt Bakımı için Çamaşır İpuçları
Sağlıklı Bebek Cildi
Kırışıklıklar, kızarıklık, kuruluk ve ince tüyler. Yenidoğan bebeğin cildi kesinlikle kusursuz değildir ancak bu bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bebeğin cildi anne karnı dışında yaşamaya zamanla alışır. Çoğu cilt kusurları zamanla yok olur. Örneğin premature bebeklerin yüzünde ve sırtında tüyler olabilir. Geç doğan bebeklerin ise cildi kuru olur ve soyulur. Her ikisi de birkaç hafta içinde yok olur.
Bebek Derisi Hassastır
Muhtemelen bebeğinizin ilk ayında losyonlara ya da kremlere ihtiyacınız olmaz. Cilt bakım ürünleri kullanmaya başladığınızda, mutlaka sadece bebek ürünleri kullanın. Bebek derisi hassastır. Yetişkinler için üretilen ürünlerde boya, parfüm ve bebek cildi için çok sert olan temizleyiciler bulunabilir. Akciğer problemlerine neden olabilecek ya da mantar gelişimini tetikleyebilecek ya da pişiğe yol açabilecek olan bebek pudralarından uzak durun.
Doğum Lekeleri
Gelişmemiş kan damarları, doğum lekesi olarak bilinen küçük kırmızı yamalara neden olabilir. Yüzde, sırtta ya da boyunda olabilirler. Ağlamak onların daha belirgin hale gelmesine neden olabilir ancak genellikle bir yıl içinde yok olurlar. Doğum, yenidoğan bebeğinizde bazı küçük çiziklere ve kan lekelerine neden olabilir ancak bunlar birkaç hafta içinde iyileşir. Diğer doğum lekeleri ise daha uzun süre kalabilir ya da hiçbir zaman geçmeyebilirler. Eğer kaygılıysanız pediatri uzmanınızla konuşun.
Banyo Yapmak Uygun mudur?
Bebekler her gün banyo yapmazlar. İlk birkaç hafta boyunca, kirli bezlerini değiştirerek ve sünger banyoları yaptırarak bebeğinizi temiz tutabilirsiniz. Bebeğiniz bir aylık olana kadar tam bir banyoya ihtiyacı olmayacaktır. 1 yaşın altında olanlar her 2-3 günde bir banyo yapabilirler. Çok sık banyo yapmak cilt kuruluğuna neden olabilir. Banyolar arasındaki süre boyunca bebeğinizin yüzünü ve ellerini nemli, ılık bir havluyla ya da pamuk topları ile silerek temiz tutun.
Göbek Bağı Bakımı
Bebeğin göbek bağını, düşene kadar ıslatmaktan kaçının. Eğer kirlenirse, bebek ıslak mendilleri ya da alkolle silerek temizleyin. Tam banyo yerine sünger banyoları yaptırmayı deneyin. Bir leğene ılık su ve temiz havlu koyun ve böylece bir eliniz sürekli bebeğinizin üzerinde olabilir. Temiz, sabit bir yüzeye bebeğinizin yatması için yumuşak bir havlu serin. Onu başka bir havluyla sararak sıcak tutun, sadece yıkadığınız bölümü açıkta bırakın.
Banyo Zamanında Cilt Sorunlarını Önleme
Bebeğiniz tam bir banyo için hazır olduğunda – cildinin yumuşak ve hassas olduğunu unutmayın. Bir bebek küvetini ya da leğeni en fazla 10 cm yüksekliğinde suyla doldurun. Bileğinizin iç kısmı ile suyun sıcaklığını test ederek çok sıcak olmadığından emin olun. Bebeğinizin ılık suda sadece üç ila beş dakika tutarak cildindeki nemi koruyun. Eğer bir losyon kullanıyorsanız bebeğiniz hala ıslak iken uygulayın ve silmek yerine sadece hafifçe okşayarak kurulayın.
Bebeğin Saçları
Banyo için hazır olduğunda ve eğer saçları varsa sadece haftada bir veya iki defa bir şampuana ihtiyacı olacaktır. Bıngıldağını nazikçe yıkayın. Bir bebek temizleyici ya da bebek şampuanı kullanın. Gözlerine kaçmasını engellemek için durularken elinizin iç kısmı ile alnını kapatarak yüzünü koruyun. Ya da sırtını hafifçe eğin ve böylece su arkasından akabilir.
Pişik
Islak ve kirli bebek bezleri bebek cildini tahriş ederek pişiğe neden olabilir. Kırmızı kabarcıklar genellikle bir hafta içinde belirginleşir. Pişiği önlemek için bebeğinizin bezini sık sık kontrol edin ve değiştirin. Kirli bir bebek bezini değiştirirken nazikçe bebeğinizi silin ve hafifçe kurulayın. Enfeksiyonu önlemek için kız çocuklarının altını önden arkaya doğru silin. Eğer bebeğinizde pişik gelişmişse bir pişik kremi işe yarayabilir. Bebeğin altını daha az bağlayarak cildinin biraz hava almasını da sağlayabilirsiniz.
Doktoru Ne Zaman Aramalısınız?
Bebekler pişik olurlar. Ancak kaşıntı, su toplamış kabarcıklar, ciltte sızıntı ya da kabuklanma varsa, kırmızı ya da mor benekler yayılmış ise ve bebeğinizin ateşi çıkarsa doktoru arayın. Bebekteki kaşıntılı döküntülerin en yaygın nedeni egzamadır. Ancak bebekler bulaşıcı deri hastalıkları da kapabilirler. Bunlar: suçiçeği, kızamık; el, ayak ve ağız virüsü; herpes simpleks; uyuz ve imoetigodur.
Bebek Cilt Bakımı için Çamaşır İpuçları
Deri döküntülerini önlemek bebeğinizin mutlu kalmasını ve gülümsemesini sağlar. Yatak takımını, battaniyesini, havlularını ve hatta kendi kıyafetleriniz de dahil bebeğinizin cildine dokunan her şeyi hafif bir deterjanla yıkayın. Böylece bebeğinizin cildinde tahriş ve kaşıntı gelişmesi ihtimalini azaltabilirsiniz.
Soluk Cilt
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
HOCAM BEN İŞİTME CİHAZI KULLANIYORUM BEN 3 HAFTALIK HAMİLEYİM HEMDE ÇALIŞIYORUM.15 GÜNDEN SONRA TEKRAR HASTANEYE GİDECEĞİM BEN BİR SORU SORMAK ÇOK İST... devamı
Huzurlu Yemek Saatleri İçin İpuçları
Çocuklarla Dalga Geçmek Kekemeliğe Yol Açabilir
Bebeklerde Ek Gıdaya Nasıl Başlanmalı?
Zenginleştirilmiş Un Zeka Geliştiriyor
Çocuğunuzu Fanusta Büyütmeyin