Çocukların Ne Kadar Uykuya İhtiyaçları Vardır?
Bir çocuğun ihtiyaç duyduğu uyku miktarı, çocuğun yaşı da dahil, belli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konudaki bazı genel talimatlar şöyledir:
1-4 Haftalık: Günlük 15-16 saat
Yeni doğanlar genellikle günde yaklaşık 15 ila 18 saat uyurlar. Ancak uykuları, sadece iki ila dört saatlik kısa periyotlardan oluşur. Erken doğmuş (prematüre) bebekler daha uzun, karın ağrısı olanlar ise daha az uyuyabilirler.
Yeni doğmuş bebeklerin iç biyolojik saatleri ya da sirkadiyen ritimleri olmadığındann uyku alışkanlıkları, gün ışığı ve gece döngüsüyle bağlantılı değildir. Aslında, bir alışkanlığa sahip olma eğilimleri hiç yoktur.
1-4 Aylık: Günlük 14-15 saat
Altıncı haftayla birlikte bebeğiniz bir parça düzene girmeye başlar ve daha düzenli uyku alışkanlıklarının ortaya çıkmakta olduğunu fark edersiniz. En uzun uyku süresi 4-8 saate çıkar ve geceleri daha fazla uyuma eğiliminde olurlar. Gündüz-gece karışıklığı sona erer.
4-12 Aylık: Günlük 14-15 saat
15 saate kadar uyku ideal olmakla beraber çoğu bebek 11 aylık olana kadar sadece 12 saat uyur. Sağlıklı uyku alışkanlıklarını yerleştirmek, bu periyotta öncelikli hedef olmalıdır. Çünkü bebeğiniz şimdi çok daha sosyal ve uyku alışkanlıkları yetişkinlerinkine daha fazla benzer.
Bebekler genellikle üç kez kestirirler ve 6 aylık oldukları (ya da daha erken) sıralarda bu rakam ikiye düşer. Bu sırada, gece boyunca uyuyabilecek fiziksel kabiliyetleri vardır. Bebeğin biyolojik ritmi olgunlaştığından düzenli kestirmeleri yerleştirmek, genellikle bu zaman diliminin ilerleyen saatlerinde olur. Öğleden önceki kestirme genellikle saat 09:00’da başlar ve bir saatte sona erer. Erken öğleden sonra kestirmesi 12:00 ila 14:00 arasında başlar ve bir ya da iki saatte sona erer. Öğleden sonra ilerlemiş saatlerdeki kestirme ise 15:00 ila 17:00’de başlayabilir ve süresi değişken olabilir.
1-3 Yaş: Günlük 12-14 saat
Çocuğunuz bir yılı geçip 18 ila 21. aylara geldiğinde, sabah kestirmelerini muhtemelen bırakacaktır ve günde sadece bir kez kestirecektir. Yürümeye başlamış bebekler, günde 14 saat uykuya ihtiyaç duyarken, genellikle sadece 10 saat uyurlar.
Yaklaşık 21 ila 36 aylık çoğu çocuk, hala günde 1 ila 3.5 saat arasında değişen bir kestirmeye ihtiyaç duyar. Bunlar genellikle akşam saat 19:00 ila 21:00 arasında uyurlar ve sabahları 06:00 ve 08:00 saatleri arasında uyanırlar.
3-6 Yaş: Günde 10-12 saat
Bu yaştaki çocuklar genellikle akşam saat 19:00 ila 21:00 arasında uyurlar ve sabahları 06:00 ve 08:00 civarında uyanırlar; tıpkı daha küçük olduklarında yaptıkları gibi. 3 yaşındaki çoğu çocuk hala kestirirken, 5 yaş civarındaki çoğu çocuk kestirmez. Ara uykuları aşamalı olarak kısalabilir de. 3 yaşından sonra çoğunlukla yeni uyku sorunları gelişmez.
7-12 Yaş: Günlük 10-11 saat
Bu yaşlarda sosyal aktiviteler, okul ve aile faaliyetleriyle ilişkili olarak uyku zamanı aşamalı olarak daha geç vakte kayar; 12 yaşındaki çocukların çoğu, yatağa saat 21:00’de giderler. Uyku zamanları, akşam 19:30’dan 22:00’ye kadar değişiklik gösterir; aynı şekilde ortalamalar sadece 9 saat olmasına karşın toplam uyku zamanı da 9 ila 12 saat arasında değişir.
12-18 Yaş: Günde 8-9 saat
Tıpkı daha küçük oldukları zamanlardaki gibi gençliklerinde de uyku ihtiyacı, onların sağlığı ve esenliği için hayatidir.
Çocuk mastürbasyon yapmaktan vazgeçirilmeli midir?
Uzm. Dr. Aslı TOROS
mrh.benim 4 yaşında bir kızım var ve sürekli gözaltlarında morluk var. dışarından herkes uykusu mu var diye soruyor yorgun görünüyor diyorlar. ama uyk... devamı
Bebeklerde Dönüm Noktaları: İlk Altı Ay
Çocuklarımızın Dışarıda Daha Çok Zaman Geçirmesini Nasıl Sağlarız?
Kardeş Kıskançlığını Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
Çocuklarınızı Sağlıklı Ve Formda Tutmanın 11 Yolu
Çocuklarda Kemik Erimesi Riski