Bebeklerde ek besinlere başlamak için, mutlaka 4. ayın bitmesi beklenmelidir. Çünkü 4. ayın sonundan önce ek besinlere başlandığı zaman, bebekte alerjik reaksiyonlar ve sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Ek besinlere geçmek için 4 ve 6. aylar en uygun aylardır. Yalnız ek besinlere geçerken dikkat edilmesi gereken kimi koşullar vardır.

Annelerin bu dönemde yaptığı hatalardan biri, ek besinlere yoğun olarak başlamak ve bebeğin süt alımını dikkate almamaktır. Oysa bebeğin bağışıklık sistemi hala güçlenmeye devam etmektedir. Bu nedenle bebeğe her gün en az 500 gram anne sütü ya da devam sütü verilmeye devam edilmelidir. Ek besinlere başlanırken, bebeklere ilk verilecek gıdalar tahıllar olmalıdır.

Bebeğin beslenmesinde tahıllar çok önemli gıda maddeleridir. Özellikle pirinç ve mısır, başlangıç için en doğru seçim olacaktır. Bebekler için üretilmiş olan hazır tahıllı mamalar da tercih edilebilir. Bu tahıllı mamalar, bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Bebeğe kaşık maması seçerken bu özelliğinin olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Ek gıdalara üç dört tatlı kaşığı başlanmalı ve alerjik bir reaksiyon olup olmadığına bakılmalıdır. 4-5 gün boyunca aynı ek besine devam edilmeli, ondan sonra yeni bir ek besine geçilmelidir. Tahıl verilerek başlanılan ek besin dönemine sebzelerle devam edilmelidir. Sebzeler çok farklı tatlara sahip olduğu için, bebek sebzeye alışmakta zorlanabilir. Bunu kolaylaştırmak için, sebzelere ilk başlandığı zaman havuç gibi tatlı sebzeler tercih edilmelidir.

Bebeğin sebzeye alışması için başvurulacak bir diğer yöntem, sebze pürelerini bebeğin sütüne karıştırarak vermektir. Havuçtan sonra patates, kabak, enginar sebzelerle bebeğe sebze çorbaları hazırlanabilir. Hazırlanan çorbalar iki gün içinde tüketilmelidir. Sebzelerin ardından bebekler meyvelere alıştırılmalıdır. Başlangıç olarak meyve suları tercih edilmelidir.

Elma, havuç, şeftali suları ilk tercihler olmalıdır. Meyveler cam rende ile rendelenmeli ve tülbentten geçirilmelidir. Ya da meyveler katı meyve sıkacağında sıkılabilir. Bebeklere verilecek meyve suyu yaklaşık 50 mililitre olmalıdır. Meyvelerden sonra yoğurda geçilmelidir. Bebeğe yapılacak yoğurdun anne sütü, devam sütü, ya da bebek sütü ile mayalanmasına özen gösterilmelidir. Yoğurdu tatlandırmak için içine tahıl mamaları ve ezilmiş meyveler de eklenebilir.

Op. Dr. Mircan MİROĞLU

mrb hocam benim 6 aylık bir oğlum var.suan cerrahpaşaya gidip gelmekteyiz doğuştan duymadığının bilgisi verildi testlerden geçemiyoruz.siz yeni doğan ... devamı