Bebeklerin beslenmesinde taze ve dondurulmuş sebzeler tercih edilmelidir. Tuz, katkı maddesi ve şeker içeren konserve sebze ve meyvelerden ise kaçınmak gerekir. Bebeğin beslenmesinde ilk 1 yıl nişasta, pirinç unu, bisküvi gibi şekerli ve bol karbonhidratlı gıdalar yer almamalıdır. Bunların bebek beslenmesinde kullanılması doğru değildir. Bebeğe demir takviyesi yapmak gerekip gerekmediği, mutlaka doktorla konuşulmalıdır. Bebeğin meyve suyu alımı ise sınırlandırılmalıdır.
Günde 120-180 mililitre meyve suyu alımı, bebek açısından yeterli olacaktır. Meyve suyunun daha fazla miktarda verilmesi, bebeklerde diş çürümelerine ve iştahsızlığa neden olabilir. Bebeğe, doktora danışılmadan gereksiz yere demir takviyesi yapılmamalıdır. Çünkü gereksiz yere yapılan demir takviyesi, büyümede duraksamalara yol açabilir. Bebekleri beslerken, mümkün olduğu kadar organik gıdalar tercih edilmelidir. Bebeklere ek gıda verileceği zaman, 3-4 tatlı kaşığı olarak başlanmalıdır. Bu miktar yavaş yavaş arttırılmalı ve bebekte alerjik reaksiyon olup olmadığı mutlaka izlenmelidir.
Bebeklere verilecek meyve sebzeler, özellikle ilk yıl boyunca kabukları derin olarak soyulmalı ve öyle verilmelidir. Çünkü zirai ilaçlar, meyve ve sebzelerin kabukları üzerinde kalır. Bebeklere hazırlanan besinlerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle susuz pişirme, ızgarada, fırında, mikrodalgada pişirme tercih edilmelidir. Buhar da pişirmekte oldukça faydalıdır. Özellikle ilk 1 yıl içinde, alerjik gıdalar bebek beslenmesinde kullanılmamalıdır.
VİDEO: DR. BELGİN ERDOĞAN "BEBEKLERDE EMZİRME"
Bal, yumurta akı, inek sütü alerjik gıdalar arasında yer alır. Çilek de alerji yapabilir. Bunların dışında patlıcan ve bakla da bebek beslenmesinde kullanılmamalıdır. Tuz, baharat, salça, şeker ve mevsim dışı sebze ve meyveler, bebeklerin beslenmesine dahil edilmemelidir. Bebekler sebze ve meyveleri düzenli olarak tükettikleri takdirde, ilave vitamin vermeye gerek yoktur. Vitamin vermek için mutlaka doktora danışılmalıdır. Bebek beslenmesinde prebiyotik içeren enginar 5. aydan itibaren kullanılmalıdır. Yaz aylarında alınan enginarlar, derin dondurucuda saklanarak kullanılabilir. Özellikle ıspanak, havuç, patates gibi kök sebzeler fazla nitrat içerdikleri için, bebek beslenmesinde sınırlı olarak kullanılmalıdır. Kök sebzelerinin hepsini aynı anda sebze çorbalarına koymaktan kaçınılmalıdır. Özellikle kış bebeklerine D vitamini takviyesi yapmak gerekir.
VİDEO: ALERJİ
Anne sütü ile beslenen bebeklere mutlaka D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Ancak bebek sütleri ve devam sütleriyle beslenen bebeklere D vitamini takviyesi yapmaya gerek yoktur. Bebeklerin bağışıklık sistemi, 3 yaşına kadar gelişmeye devam eder. Bu nedenle bebeklerin süt ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. 6 aydan sonra bebeğe anne sütü ya da devam sütü her gün 500 mililitre olarak mutlaka verilmelidir.
18 aylık bebeklerin beslenmesi nasıl olmalı?
Füsun YILMAZ
Merhaba,ben bu hafta üniversite tercihi yapıcam ama fiyoterapi ve rehabiilitasyon bölümü ile dil ve konuşma terapisi arasında kaldım.Bana yarcımcı ola... devamı
Bebekler İshal Olduğunda Diyet Uygulamak Gerekir Mi?
Bebeklerde Zeka Gelişiminin Beslenmeyle İlgisi Var Mıdır?
Bebek Arabalarında Olması Gereken Aksesuarlar Nelerdir?
Çocuk Anne Babayla Birlikte Yatmalı Mıdır?
Utangaç Çocuklar İletişim Kurmada Hangi Sorunları Yaşarlar?