Ya da kabızlık toplumda çok yaygın olan ve birçok insan tarafından sineye çekilen bir rahatsızlıktır. Kabızlık şikâyetiyle doktora giden insan sayısı azdır. Ancak kabızlık, çok etkili bir ağız kokusu nedenidir. Oysa bunun giderilmesi çok basittir. Her gece yatmadan önce lifli gıdalar yiyip, ertesi sabah tuvalete gitmektir. Bunun her sabah yapıldığı durumlarda, tip 3 ağız kokusunun ortadan kalktığı görülür.
Mide bağırsak kokuları
Yanı sıra glüten alerjisi diye bilinen çölyak hastalığı da ağız kokusu nedenlerindendir. Bu rahatsızlığın en iyi anlaşılabileceği yer ise, gastroenteroloji hekimleridir. Bunun için diş hekimlerinin ağız kokusunun ağızdan kaynaklanmadığını belirlemesi ve nedenleri konusunda bir ön teşhis koyarak, hastayı doğru hekime yönlendirmesi gerekir.Bunların yanı sıra toplumda yaygın olarak görülen helikobakter pilori gastriti vardır. Helikobakter pilori diye bir virüs mideye yerleşir ve gastrite neden olur. Hatta metaplazi, mide kanseri gibi hastalıklara yol açabilir. Bu rahatsızlıklar da ağız kokusu yapar ve aynı zamanda kan gazlarına neden olur. Amonyak kokusu meydana getirir. Bunlar kişinin kendi kendine yakalayabileceği durumlardır.
Ağızdan kaynaklanan kokular
Ağızdan kaynaklanan kokuların en büyük nedenlerinden biri, dişlerdeki köprülerdir. Köprülerin altında birikin gıdalar, ağızda şiddetli kokulara neden olur. Bu yüzden diş fırçalarının köprü gövdelerinin altına girebilmesi şarttır. Eğer giremiyorsa, o zaman köprülerin sökülüp, köprü gövdelerinin altına fırça girecek kadar kesilip yeniden yapıştırılması gerekir. Böylece ağız kokularının önemli bir kaynağı ortadan kaldırılmış olur. Bunlar basit ve kolayca giderilebilecek ağız kokularıdır.Diş ipi kullanmak, dişte tel varsa tellerin arasına girebilecek küçük diş fırçaları kullanmak, çinkolu diş macunlarını tercih etmek ve alkolsüz çinkolu gargaralar kullanmak son derece etkili ve bireyin kendi kendine alabileceği önlemlerdir.
Op. Dr. İlker ABCI
iyi günler doktor bey şuana kadar dahiliye üroloji kbb cildiye doktorlarına gitti bir türlü sonuç alamadım bir genel cerrah uzmanına gitmek istiyorum ... devamı
Bebeklerin Süt Dişleri Ne Zaman Çürür?
Yirmilik Dişlerin Çekilmesi İçin En Uygun Zaman Nedir?
Diş Taşları Nasıl Meydana Gelir?
Dişi Ne Zaman Çektirmek Gerekir?
Çenede Ağrıya Neden Olan Diş Sorunları Nelerdir?